Fransk kola doppad i ljus choklad

Fransk kola doppad i ljus mjölkchoklad. Fransk kola är en seg och fyllig kola.
Hackad mandel är gott att koka med kolasmeten också. Det är ju din egen kola så du kan bestämma. Garnera gärna din hemgjorda kola med rostad flagad mandel.
Passar till julkola men också som vanlig godiskola.

500 gram fransk kola

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 2 msk glykos
  • 3 dl grädde
  • 3 msk kakaopulver
  • 50 gram sötmandel
  • 2 fyrkantiga engångs-aluminiumformar
  • 200 g mjölkchoklad

Tillagning

  1. Skålla, skala och grovhacka mandeln om du vill ha det i kolan.
  2. Blanda socker, glykos, grädde och kakao i en kastrull och koka under omrörning då och då i 22-30 minuter och temperaturen är runt 122 grader (använd digitaltermometer). Du kan också göra kulprovet genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten - kan du forma en kolakula av droppen är den klar.
  3. Blanda i mandeln.
  4. Häll upp kolan i formarna och låt stelna.
  5. Stjälp upp kolan och skär eller klipp i lagom mumsbitar.
  6. Temperera mjölkchokladen om du vill. Då får du en blank, fin och hållbar choklad (sök temperera choklad här på receptfavoriter.se). Smält annars chokladen i vattenbad eller i mikron.
  7. Doppa kolabitarna i chokladen och lägg upp på smörpapper att stelna. Garnera ev. varje kola med lite rostad hackad eller flagad mandel innan chokladen stelnat.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer