Fransk kola doppad i ljus choklad
Introduktion och förberedelse
Fransk kola doppad i ljus mjölkchoklad. Fransk kola är en seg och fyllig kola.
Hackad mandel är gott att koka med kolasmeten också. Det är ju din egen kola så du kan bestämma.
Garnera gärna din hemgjorda kola med rostad flagad eller hackad mandel, hasselnötter, pekannötter, valnötter eller gröna pistage.
Passar till julkola men också som vanlig godiskola.
Tillagning
- Skålla, skala och grovhacka mandeln om du vill ha det i kolan.
- Blanda socker, glykos, grädde och kakao i en kastrull och koka under omrörning då och då i 22-30 minuter och temperaturen är runt 122 grader (använd digitaltermometer). Du kan också göra kulprovet genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten - kan du forma en kolakula av droppen är den klar.
- Blanda i mandeln.
- Häll upp kolan i formarna och låt stelna.
- Stjälp upp kolan och skär eller klipp i lagom mumsbitar.
- Temperera mjölkchokladen om du vill. Då får du en blank, fin och hållbar choklad (sök temperera choklad här på receptfavoriter.se). Smält annars chokladen i vattenbad eller i mikron.
- Doppa kolabitarna i chokladen och lägg upp på smörpapper att stelna. Garnera ev. varje kola med lite rostad hackad eller flagad mandel innan chokladen stelnat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal