Chokladgodis med fikon

Introduktion och förberedelse

Chokladgodis med fikon och mandel serverade i små pappersformar. 

En lite mer vuxen variant på favoriten chokladkrisp som görs med puffat ris. 

Serveringsförslag 

Passar till kaffet, som julgodis, till fest på buffé eller när som. 

Varianter

  • Byt fikon mot annan torkad frukt som dadlar eller aprikoser. 
  • Byt mandlar mot andra nötter som valnötter, hasselnötter, pistache eller pekan. 
  • Byt mörk choklad mot ljus choklad eller blanda. 
  • Du kan köpa färdig skållad eller flagad mandel eller skålla och skala egen mandel. 
  • Tillsätt puffat ris eller cornflakes. 

Tips

Det finns chokladknappar som är smidiga att smälta och ej behövs hackas innan. 

14 chokladgodis med fikon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim 10 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 80 gram mörk choklad, ca 55% eller valfri sort
  • 1 msk honung, fast eller flytande
  • 75 gram torkade fikon
  • 30 gram skållad hackad eller flagad mandel

Tillagning

  1. Skålla och hacka mandel grovt om du ej köpt skalad mandel eller mandelspån.
  2. Skär bort det hårda blomfästet på fikonen. Skär fikonen i små bitar.
  3. Förbered en bricka med små pappersformar.
  4. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  5. Tillsätt honung.
  6. Smält chokladen genom att sätta bunken i en kastrull med sjudande vatten samt röra då och då.
  7. Vänd i mandel och fikon.
  8. Fördela chokladsmeten med en tsk i pappersformarna.
  9. Låt stå att svalna och stelna i ca 4 timmar i rumstemperatur.
  10. Godisen är klart att servera. Förvaras i lufttät burk i rumstemperatur.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-11