Mandelbräck

Mandelbräck är ett gott julgodis. Bräck med mandel. Bräck är en hård knaprik och spröd kola likt Dajm här smaksatt med god mandel.

Istället för mandel kan du andra nötter som jordnötter, valnötter, hasselnötter eller efter tycke. Det är viktigt att använda en stektermometer för att kontrollera temperaturen exakt.

ca 30 bitar mandelbräck

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på:

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 dl mandlar

Tillagning

  1. Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka ihop under omrörning.
  3. Låt bräcken koka till 145 grader. Använd en stektermometer. Det tar ca 15 minuter.
  4. Hacka under tiden mandlar grovt.
  5. Förbered en bricka med ett bakplåtspapper på eller en form ca 20x30 cm med ett bakplåtspapper i botten.
  6. Rör i mandlarna och låt sockermassan bli 145 grader igen.
  7. Häll sockermassan på bakplåtspappret i ett jämnt lager.
  8. Ställ mandelbräcken att svalna.
  9. Bryt mandelbräcken i bitar när den svalnat och stelnat samt servera den i en godisskål eller i en form.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer