Fruktremmar

Introduktion och förberedelse

Fruktremmar är en variant på naturgodis utan tillsatt socker som görs av en fruktmassa med hallon och äpple som torkas i ugnen och klipps i remmar.

Serveringsförslag

  • Passar som godis och snack när som.
  • Även utmärkt att ta med ut på utflykt och vandring.

Varianter

  • Du kan variera hallon och blanda eller ersätta med andra bär som blåbär, jordgubbar, mango eller liknande.
  • Vill du ha ett sötare godis kan du tillsätta någon dl strösocker.

Tips

Detta blir inte samma som de sötare godisremmarna man kan köpa i affären utan mer ett naturgodis. Vill du göra hemgjorda godisremmar istället kan du prova godismarmelad med gelatin eller konfektmarmelad med fruktpektin och bre ut i en långpanna i 3-4 mm tjockt lager som du sedan låter stelna och skär eller klipper i remmar samt vänder i strösocker.

Gör eget naturgodis av hallon och äpple. Gott som godis men även att ta med på utflykt och vandring.
Gör eget naturgodis av hallon och äpple. Gott som godis men även att ta med på utflykt och vandring.

20 fruktremmar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 50 min

Ingredienser

  • 250 gram hallon, färska eller frysta
  • 2 kg äpplen, valfri sort

Tillagning

  1. Skala och kärna ur äpplen samt tärna dem.
  2. Lägg äpple i en kastrull.
  3. Tillsätt färska eller frysta hallon.
  4. Koka med lock i 25 minuter. Rör då och då.
  5. Sätt ugnen på 75 grader varmluft.
  6. Mixa äpplen och hallon till en slät smet med en stavmixer.
  7. Bred ut fruktmassan i två jämna lager i två långpannor klädda med bakplåtspapper. Jag fick ut ca 12 dl fruktmassa och tog då ca 6 dl på varje plåt.
  8. Torka fruktmassan. För mig tog det 24 timmar. Öppna luckan då och då för att vädra ut fukt. Torka även bort fukt från ugnsluckans insida.
  9. Tiden kan variera med ugn. När hela fruktmassan är torr när du känner på den så är den klar.
  10. Ta ut och låt svalna.
  11. Vänd upp och ner samt pensla bakplåtspappret med lite vatten och vänta 5 minuter så lossar fruktmassan lättare.
  12. Dra försiktigt loss bakplåtspappret från fruktmassan.
  13. Klipp fruktmassan i förslagsvis 2 cm remsor.
  14. Förvara i lufttät burk eller påse med lite bakplåtspapper mellan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-24