Fudge med kondenserad mjölk

Introduktion och förberedelse

Kola eller fudge med två ingredienser - choklad och söt kondenserad mjölk. Kan det bli enklare? Överkurs är att garnera dem lite festligt som här med flingsalt och nötter.

Här använde jag en form på 20x20 cm men man kan ta valfri form i ungefär samma storlek.

Det blir 25 rejäla bitar mer likta kakor eller 50 bitar mindre bitar fudge.

Varianter

  • Om man vill så kan man ta en mjölkchoklad med valfri smak som Schweizernöt, nötter, mint eller apelsin.
  • Vill du ha en mörkare chokladfudge så ta enbart mörk choklad 70% typ Vahlrona eller Lindt.
  • På slutet innan fudgen stelnat kan du göra en variant på Rocky road och trycka fast förslagsvis 1 dl nötter som salta jordnötter, pekannötter, hasselnötter och/eller pistagenötter samt vidare 1 dl minimarshmallows och en 1 påse dumlekola eller annan mjuk kola.

Som fyllning

Fudgen funkar utmärkt som fyllning i hemgjorda chokladpraliner. Fudgen kan du dela i små tärningar (100-200 bitar) och sedan doppa i mörk choklad med en ex fonduegaffel eller trägrillspett samt lägga att stelna på ett bakpapper eller liknande. Då får du tryffelpraliner. Kolla här på glöggpraliner för tips. Kan sedan garneras på samma sätt med salt och nötter.

25 stora bitar fudge eller 50 mindre bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad 70%
  • 200 gram mjölkchoklad naturell
  • 1 krm salt
  • 1 burk sötad Sweetened kondenserad mjölk, 390 gram
  • 1 tsk flingsalt till garnering (valfritt)
  • 1-2 dl hasselnötter, jordnötter, pekan eller pistage till garnering (valfritt)
  • 100 gram minimarshmallows till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Klä formen med plastfolie i botten och kanter.
  2. Bryt sönder chokladen i bitar eller hacka den grovt och lägg i en bunke eller kastrull med tjock botten.
  3. Blanda i den kondenserade mjölken samt vanligt salt (ej flingsalt) med chokladen.
  4. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt under omrörning i en kastrull med tjock botten på låg värme. Smälter du i mikro så kör på full värme någon minut, ta ut och rör samt smält försiktigt tills chokladen är utan klumpar.
  5. Häll upp i formen i ett jämnt lager på ca 1,5 - 2 cm tjockt lager.
  6. Strö över flingsalt och en liten nöt på varje tänkt bit fudge. Förslagsvis fem vågräta rader och fem lodräta rader.
  7. Täck över med plastfilm och sätt i kylen att stelna i ca en timme.
  8. Ta upp den stela chokladkolan från formen, ta bort plasten och skär med en stor vass kniv ut lagom fudgebitar - 5x5 stycken. Tips är att värma upp kniven först under hett vatten så får du finare snitt.
  9. Förvara svalt och lufttätt så de inte torkar. Håller flera månader då de är så söta. Kan slås in i smörpapper, cellofan eller liknande.
E-mail
Medel: 3.7 (80 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-01