Kola

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på kola med grädde, sirap och socker samt förslag på varianter och smaksättningar.

Serveringsförslag

Passar som godis till fest, vardags eller som julkola.

Tips

  • Du behöver helst en termometer att hålla koll på temperaturen. Man kan också göra kulprovet för att kontrollera när kolan kokat klart.
  • Klipp till rutor på 8x8 cm av bakplåtspapper eller annat godispapper att ha till att slå in kolorna i.
  • Kolorna kan du förvara inslagna i en burk i rumstemperatur. De håller flera månader.

Smaksättningar

  • Nötkola - tillsätt 100 gram hackad mandel, valnötter, hasselnötter, pekannötter, jordnötter eller liknande på slutet.
  • Julkola - tillsätt julstämning.
  • Vaniljkola - koka med 1/2 urskrapad vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker.
  • Saffranskola - tillsätt och koka med 0,25 gram saffran.
  • Ingefärskola - tillsätt och koka med 2 tsk riven färsk ingefära. Eller 1 tsk torkad ingefära.
  • Apelsinkola eller citronkola - koka med rivet skal av 1 ekologosk apelsin eller citron.
  • Mintkola - koka med 2-3 droppar pepparmyntsolja.
  • Kardemummakola - tillsätt 1 tsk stött kardemumma på slutet.
  • Kaffekola - tillsätt och koka med 1 msk snabbkaffe.
  • Kanelkola - tillsätt och koka med 1/2 tsk kanel.
  • Chokladkola - tillsätt kakaopulver, ca 3-4 msk. Blanda kakaon med sockret först så det inte blir klumpar.
  • Lakritskola - tillsätt några tsk lakritspulver i kolasmeten.

Varianter

  • Koka med mer smör för smörkola.
  • Byt grädde mot syrad grädde.
  • Vegan kola kan du koka med mjölkfritt margarin och kokosgrädde eller vegetabilisk grädde.

Topping

Du kan toppa och garnera kolan innan den stelnat med några nypor flingsalt, hackade nötter eller krossat polkagrisgodis eller lakritsgodis.

Tips

  • Jag kokade kolan med lite glukossirap vilket ger bra konsistens. Alternativ är att tillsätta några msk honung, någon tsk vinäger eller ättika för liknande effekt.
  • Efter du kokat upp kolan så rör endast någon gång för att undvika att det kommer luft i kolan.

Blanka, sega och goda kolor - goda som de är eller smaksätt efter tycke.
Blanka, sega och goda kolor - goda som de är eller smaksätt efter tycke.

48 kolor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2,5 dl ljus sirap
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk glukossirap

Tillagning

  1. Mät upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull på ca 3 liter. Du kan även ha i vaniljstång om du önskar vaniljkola.
  2. Värm och rör sparsamt med en träslev tills sockret smält och du har en jämn smet. Koka upp. Kolan bubblar nu upp så det är bra med en stor kastrull.
  3. Koka kolan på lite under medelvärme till valfri hårdhet. Du kan välja hur hård kola du vill ha. Runt 123-125 grader blir lös och mjukare kola. 125-127 grader blir fastare men mjuk kola. Över 128 upp till 135 grader blir hårdare seg kola. Jag kokade till 130 grader för en fast men ändå mjuk kola som är god att tugga. Högre temperaturer upp mot 145-150 grader blir mycket hård kola likt Daim.
  4. När termometern nått förslagsvis 130 grader kan du försiktigt vända runt kolan och se till så att all kola nåt upp i 130 grader. Rör sparsamt.
  5. För mig tog det 30 minuter att komma upp i 130 grader men tiden kan variera upp till 50 minuter beroende på kastrull och värme.
  6. Gör kulprovet för att se så att kolan är så hård du vill ha den. Droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Dropparna ska stelna och gå att rulla ihop till små fasta kolabollar. Smaka så det är önskad konsistens. Koka annars kolan vidare och gör provet igen.
  7. Innan du häller upp kolan kan du vända i en smaksättning om du önskar det som ex. hackade nötter, kanel, ingefära, kanel eller liknande. Vidare kan man tillsätta några msk smör för en blankare kola.
  8. Häll ut kolasmeten i en smord djup form. Min form var 22x28 cm non-stick smord med smör. Du kan även ta en engångs aluminiumform 15x20 cm med bakplåtspapper i botten och smorda kanter.
  9. Nu kan du strö över lite flingsalt, hackade nötter eller annat.
  10. Låt svalna och stelna helt i rumstemperatur - det tar ca 5 timmar. Eller låt stå över natten.
  11. Lossa försiktigt kolan ur formen med en kniv och stekspade. Lägg över på en skärbräda med bakplåtspapper under. Klipp eller skär ut förslagsvis 8 stycken ca 2,5-3 cm breda längder. Klipp eller skär varje längd i förslagsvis 6 fyrkantiga bitar kola. Då får du ut 48 bitar kola.
  12. Slå in kolorna i bakplåtspapper klippta i rutor på ca 8x8 cm. Vik runt pappret och snurra försiktigt till ändarna.
  13. Kolorna förvaras i lufttät burk i rumstemperatur och håller flera månader.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-13

Tillbehör och liknande recept: