Chokladtryffel med calvados
Chokladtryffel med calvados. Enkla att göra av fin choklad, vanlig blockchoklad, grädde och smör samt smaksätta med äppelbrännvinet calvados.
Låt kallna något så att de kan rullas till runda chokladbollar eller tryfflar. Dessa vänds sedan runt i lite kakao.
Tillagning
- Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
- Värm calvados, smör, grädde och socker. Rör tills sockret löst sig.
- Slå den varma blandningen över chokladen och rör tills det smält till en jämn smet. Har inte all choklad smält så lägg över i en bunke och smält några sekunder i taget varvat med omrörning i mikron.
- Låt svalna och ställ i kylen att kallna och stelna i ca 2 timmar eller längre.
- Forma små tryfflar i storlek som valnötter och rulla dem sedan i kakao på en tallrik.
- Lägg tryfflarna i en burk klädd med bakplåtspapper. Förvara svalt.
Godis för vuxna
OBS detta är ett godis eller tryffel för vuxna då det innehåller alkohol. Bjud ej till barn eller vuxna som ej vill få i sig alkohol.
Val av choklad
Välj en choklad av hög kvalité - Lindt eller Valrhona är förslag. Denna blandas sedan ut med lite billigare blockchoklad.
Val av calvados
Här med calvados som är ett äppelbrännvin.
- Välj en ung och fruktig calvados Fine eller Domfrontais; trestjärnig eller VSOP men man kan ta valfri sort.
Varianter
Blir också goda med annan avec eller sprit.
- Konjakstryffel, armagnac; ljus romtryffel, orökt whisky, whiskylikör eller Xante är andra förslag på sprit som passar bra ihop med choklad till tryfflar.
- Doppa tryfflarna i smält choklad istället för att rulla i kakao.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal