Vegetariska vårrullar med tofu

Vegetariska vårrullar med svamp, vitkål, tofu, morötter och risnudlar.

Till servering är det gott med söt chilisås - sweet chilisås, plommonsås, ljus kinesisk soja eller asiatisk dressing, samt grönsallad och thailändsk vitkålssallad.

Gott som tilltugg, förrätt eller lunch.

Varianter

  • Ägg är valfritt i fyllningen. Skippar du ägget så blir vårrullarna vegana.
  • Fyllningen kan varieras efter tycke och det blir gott med vegofärs, sojafärs, quornfärs eller enbart grönsaker i rullarna.
  • Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, bambuskott mer mera är också gott i rullarna.

Inköpstips

  • Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket. Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
  • Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.

Förbered och frys in

Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen. Smidigt om du vill förbereda många vårrullar i god tid.

4 portioner vegetariska vårrullar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 20 blad spring roll pastry, vårrulleplattor, 19 x 19 cm, tinade
  • 100 gram glasnudlar, vermicelli
  • 40 gram torkad svamp ex. chinese mushrooms eller trattkantareller (valfritt)
  • 200 gram naturell tofu
  • 2 msk olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl riven morot
  • 4 dl riven eller finstrimlad vitkål eller spetskål
  • 1 ägg (valfritt)
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk maizena och 0,5 dl vatten
  • 1 liter olja till fritering, ex. solrosolja eller majsolja
  • 1 burk söt chilisås, plommonsås, soja eller asiatisk dressing (se recept här på receptfavoriter) till servering

Tillagning

  1. Låt vårrulleplattor eller filodeg tina några timmar innan eller över natten i kylen.
  2. Lägg glasnudlar i en skål med vatten att bli mjuka (en halvtimme räcker), häll av och klipp i mindre bitar.
  3. Lägg torkad svamp i blöt i 30 minuter. Strimla den sedan om den ej redan är strimlad.
  4. Skala morötter och strimla eller riv dem grovt.
  5. Strimla vitkål så fint du kan.
  6. Skala vitlök.
  7. Tärna tofun i ca 1x1 cm tärningar.
  8. Värm lite olja i en wok eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt och pressa i vitlök - fräs den någon minut. Salta och peppra med svartpeppar.
  9. Blanda i nudlar, svamp, morot och kål. Lägg över i en stor skål att svalna något.
  10. Blanda i tofu, ägg (valfritt), fisksås och soja. Rör om. Låt svalna helt.
  11. Blanda maizena med vatten i en lite skål.
  12. Ta fram två brickor eller bakplåtar. Blöt två handdukar eller ta fram gladplast.
  13. Öppna paketet med spring roll pastry, lägg på en bricka eller bakplåt och täck över med en fuktig handduk eller gladplast.
  14. Dela försiktigt och dra isär samt lägg upp ex. tre degblad som trianglar på en stor skärbräda eller rengjord diskbänk.
  15. Lägg på ca 1 dl fyllning på varje degblad.
  16. Rulla över nedersta hörnet över fyllningen och forma till en rulle, fortsätt rulla någon cm till och vik sedan in kanterna samt fortsätt rulla nästan hela vägen upp tills bara toppen på triangeln är kvar. Doppa fingret i lite maizena och vatten-blandning och stryk över degfliken i toppen samt rulla sedan ihop helt.
  17. Lägg varje vårrulle på en bricka eller bakplåt med skarven nedåt samt täck över med en fuktig handduk eller gladplast.
  18. Dela och lägg upp ex. tre blad i taget på en
  19. Fortsätt rulla ihop vårrullar tills fyllningen är slut samt du har ett jämnt antal vardera förslagsvis 5 stycken var och 20 stycken totalt.
  20. Värm oljan i en stor kastrull. Ha ett lock redo i närheten. Sätt gärna i en digital stektermometer i oljan. När oljan är 190 grader är den lagom att fritera i. Skulle oljan fatta eld så släck ej med vatten - då exploderar oljan. Täck över med lock och kväv elden.
  21. Fritera vårrullarna ca 5 i taget i 2-4 minuter tills de fått en gyllengul färg.
  22. Du kan också steka dem i en stekpanna med olja eller ugnssteka dem på inoljad ugnsplåt - godast är dock att fritera dem.
  23. Lägg upp vårrullarna på ett galler med ugnsplåt under så att oljan kan droppa av. Eller ett fat med hushållspapper.
  24. Servera vårrullarna varma med valfri dippsås ex. söt chilisås, plommånsås eller soja. Vidare är en grönsallad med riven morot samt en thailändsk vitkålssallad gott till vårrullarna.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer