Sötsur sås

Introduktion och förberedelse

En sötsur sås till dipp eller wok. Kinesisk sötsursås görs av tomatpuré, socker och vinäger.

För att använda den som sås är mitt tips att först göra såsen och fräsa eller woka det du vill ha i såsen som kött, kyckling, tofu, quorn samt grönsaker i lite olja, vitlök, ingefära och chili.

Sedan tillsätter du och rör i sötsur sås samt kokar upp och smakar av med salt, chili och peppar.

Några rätter som sötsur sås passar till:

4 portioner söt sursås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl ketchup eller chilisås
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk chiliflakes eller tabasco eller valfri het hackad chili eller het chilisås efter smak
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull.
  2. Rör om, koka upp och låt såsen tjockna. Rör då och då.
  3. Sötsursås är klar att användas till wok, grytor eller grillat.
  4. Låt den sötsurasåsen gärna svalna innan den används till dippsås.
E-mail
Medel: 3.6 (50 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 96 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-07