Sötsur sås
Introduktion och förberedelse
En sötsur sås till dipp eller wok. Kinesisk sötsursås görs av tomatpuré, socker och vinäger.
För att använda den som sås är mitt tips att först göra såsen och fräsa eller woka det du vill ha i såsen som kött, kyckling, tofu, quorn samt grönsaker i lite olja, vitlök, ingefära och chili.
Sedan tillsätter du och rör i sötsur sås samt kokar upp och smakar av med salt, chili och peppar.
Några rätter som sötsur sås passar till:
- Som dippsås till vårrullar, dumplings eller wontons.
- Passar även som dippsås till nuggets, pommes, klyftpotatis, räkor, chips, grönsaker, nachos, kycklingvingar med mera.
- Friterat fläsk med grönsaker.
- Grönsaker i sötsur sås.
- Sötsurt wokat fläsk med grönsaker.
- Biff med sötsur sås.
Tillagning
- Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull.
- Rör om, koka upp och låt såsen tjockna. Rör då och då.
- Sötsursås är klar att användas till wok, grytor eller grillat.
- Låt den sötsurasåsen gärna svalna innan den används till dippsås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 96 kcal