Vegetarisk kinesisk gryta
Vegetarisk kinesisk gryta med quorn, ingefära, vitlök, chili, sojamarinad och krispiga grönsaker som vattenkastanj, smakfull torkad svamp, färska champinjoner, purjolök, rödkål och kinakål.
Tillagning
- Lägg torkad svamp i blöt.
- Blanda sojamarinaden av risvinäger, socker, vitt vin, ljus soja, mörk soja samt sesamolja.
- Blanda vatten och maizena i ett glas.
- Hacka vitlök och ingefära fint.
- Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
- Skölj och strimla salladslök. Dela upp nederdel och blast i två högar.
- Skölj och skär purjolök i grova bitar.
- Skölj champinjoner och skiva dem.
- Skölj rödkål och salladskål och strimla.
- Häll av vattnet från den torkade svampen.
- Hetta upp en stor kastrull och tillsätt lite matolja.
- Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt quornbitar.
- Fräs så att det får färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt. Lägg över på en tallrik.
- Tillsätt lite olja samt en ingrediens i taget. Börja med rödkål sedan salladskål, torkad svamp, champinjoner, purjolök och salladslök.
- Vänd i quorn samt sojamarinaden. Koka upp.
- Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får såsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
- Smaka av med salt, soja, chili, vinäger och socker samt servera med kokt jasminris eller vänd i kokta äggnudlar.
Serveringsförslag
En slags vegowok du kan servera med kokt jasminris eller blanda i kokta äggnudlar.
Varianter
- Man kan byta quornbitar mot tärnad tofu, äggröra eller annat vegetariskt alternativ. Eller skippa helt och bara köra grönsaker.
- Gott är även att toppa med rostade cashewnötter eller jordnötter.
- Andra grönsaker som passar i är salladskål, minimajs, morot, all slags svamp, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, pak choi, spenat, rödlök, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.
- Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke.
Tips
Du hittar mörk risvinäger, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment.
Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär.
Tänk på att en flaska risvinäger eller soja räcker till många grytor och håller länge om du sen förvarar den i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 388 kcal