Vårrullar med räkor

Vårrullar med räkor, grönsaker, nudlar och svamp serverade med sweet hot chili sås och ev. sallad. Gott som förrätt, tilltugg eller lätt lunch. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.

Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. Till servering är det gott med söt chilisås - sweet chilisås, plommonsås, ljus kinesisk soja eller asiatisk dressing, samt grönsallad och thailändsk vitkålssallad.

Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm. Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor. Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar. Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket. Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.

Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.

4 portioner vårrullar med räkor

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 20 blad spring roll pastry, vårrulleplattor, 19 x 19 cm, tinade
  • 100 gram glasnudlar, vermicelli
  • 40 gram torkad svamp ex. chinese mushrooms eller trattkantareller (valfritt)
  • 200 gram skalade tinade räkor
  • 2 msk olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl riven morot
  • 4 dl riven eller finstrimlad vitkål eller spetskål
  • 1 ägg
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk maizena och 0,5 dl vatten
  • 1 liter olja till fritering, ex. solrosolja eller majsolja

Tillagning

  1. Låt vårrulleplattor eller filodeg tina några timmar innan eller över natten i kylen.
  2. Lägg glasnudlar i en skål med vatten att bli mjuka (en halvtimme räcker), häll av och klipp i mindre bitar.
  3. Lägg torkad svamp i blöt i 30 minuter. Strimla den sedan om den ej redan är strimlad.
  4. Skala morötter och strimla eller riv dem grovt.
  5. Strimla vitkål så fint du kan.
  6. Skala vitlök.
  7. Grovhacka räkorna.
  8. Stek räkor i olja och rör då och då i några minuter. Gärna i en wok eller panna med höga kanter.
  9. Tillsätt och pressa i vitlök. Salta och peppra med svartpeppar.
  10. Blanda i nudlar, svamp, morot och kål. Lägg över i en stor skål att svalna något.
  11. Blanda i ett ägg, fisksås och soja. Rör om. Låt svalna helt.
  12. Blanda maizena med vatten i en lite skål.
  13. Ta fram två brickor eller bakplåtar. Blöt två handdukar eller ta fram gladplast.
  14. Öppna paketet med spring roll pastry, lägg på en bricka eller bakplåt och täck över med en fuktig handduk eller gladplast.
  15. Dela försiktigt och dra isär samt lägg upp ex. tre degblad som trianglar på en stor skärbräda eller rengjord diskbänk.
  16. Lägg på ca 1 dl fyllning på varje degblad.
  17. Rulla över nedersta hörnet över fyllningen och forma till en rulle, fortsätt rulla någon cm till och vik sedan in kanterna samt fortsätt rulla nästan hela vägen upp tills bara toppen på triangeln är kvar. Doppa fingret i lite maizena och vatten-blandning och stryk över degfliken i toppen samt rulla sedan ihop helt.
  18. Lägg varje vårrulle på en bricka eller bakplåt med skarven nedåt samt täck över med en fuktig handduk eller gladplast.
  19. Dela och lägg upp ex. tre blad i taget på en
  20. Fortsätt rulla ihop vårrullar tills fyllningen är slut samt du har ett jämnt antal vardera förslagsvis 5 stycken var och 20 stycken totalt.
  21. Värm oljan i en stor kastrull. Ha ett lock redo i närheten. Sätt gärna i en digital stektermometer i oljan. När oljan är 190 grader är den lagom att fritera i. Skulle oljan fatta eld så släck ej med vatten - då exploderar oljan. Täck över med lock och kväv elden.
  22. Fritera vårrullarna ca 5 i taget i 2-4 minuter tills de fått en gyllengul färg.
  23. Du kan också steka dem i en stekpanna med olja eller ugnssteka dem på inoljad ugnsplåt - godast är dock att fritera dem.
  24. Lägg upp vårrullarna på ett galler med ugnsplåt under så att oljan kan droppa av. Eller ett fat med hushållspapper.
  25. Servera vårrullarna varma med valfri dippsås ex. söt chilisås, plommonsås eller soja. Vidare är en grönsallad med riven morot samt en thailändsk vitkålssallad gott till vårrullarna (sök recept här på Receptfavoriter.se).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer