Lumumba
Tillagning
- Gör varm choklad och använd varm eller kall beroende på om du vill ha en Hot Lumumba eller Cold Lumumba.
- Värm gärna glaset innan med hett vatten till varm Lumumba.
- Vispa grädden löst.
- Mät upp konjak eller rom i ett kaffeglas, glaskupa som tål värme, kaffekopp i glas, stor tekopp i glas eller valfri kopp eller mugg.
- Fyll på med chokladen. Lämna lite plats åt grädden.
- Häll eller skeda över grädden.
- Garnera med valfri garnering som minimaränger eller mini-marschmallows, pudra över kakao och riv över choklad.
Serveringsförslag
- Lumumba passar till after-ski, före eller efter middag, framför brasan, som mys-drink eller när som du känner för en varm eller kall choklad.
- Du kan servera med bitar av choklad eller tryffel till - överkurs är egna chokladtryfflar.
- Lumumba kan garneras med kakaopulver, minimaränger, krossad maräng, krossade Marianne, riven vit-, mjölk- eller mörk choklad; mini-marschmallows, stora marschmallows du grillat med en gasbrännare på tandpetarer; rostade mandelspån eller en kanderad - bränd - mandel.
Val av sprit
Du kan spetsa chokladen med konjak eller brandy; rom eller annan lagrad sprit som calvados. Eller ta i likör som Baileys, Amaretto, punsch eller Cointreau för apelsinsmak.
Välj en konjak trestjärnig, XO eller VSOP. Vilken rom som helst funkar som ljus rom eller lite finare lagrad rom som Reserva eller Anejo.
Förberedelse
Du kan göra egen varm choklad eller blanda mjölk och O'Hoy. Eller köpa färdig chokladdryck.
Vill du ha en kall Lumumba så lagar du den med choklad som fått kallna i kylen istället.
Namnet
Lumumba är döpt efter den kongolesiska politikern Patrice Lumumba och det är frågetecken kring om namnet är en hyllning eller om det har sitt ursprung i en förtäckt form av rasism. På danska och tyska kallas drinken Død tante/Tote Tante och fritt översatt skulle ett svenskt namnförslag vara Död Tant.
Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal