Toscaäpplen äpplen med toscasmet

Toscaäpplen. Äpplen med toscasmet är en klassiker och gammal favoritdessert. Ugnsbakade äppelhalvor med knäckig toscasmet. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Vintips till är ett sött vin från Sauternes.
Du kan också laga denna rätt med päron - toscapäron.
Istället för mandel kan du ta andra nötter som hasselnötter eller pekannötter.

4 portioner toscaäpplen

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 stora äpplen
  • 1 msk smör till formen
  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl flagad sötmandel
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk rom (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Smält smöret och rör ihop till en smet.
  3. Skala och dela äpplena samt kärna ur dem med en sked.
  4. Lägg dem med den kupiga sidan upp i en smord eldfast form.
  5. Häll smeten över äpplena och grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen, tills täcket börjar få, fin färg och äpplena är mjuka.
  6. Servera toscaäpplena ljumma med vaniljglass eller vispad grädde - gärna smaksatt med rom.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer