Vaniljhjärtan
Vaniljhjärtan är kakor med mördeg formade till hjärtan som fylls med vaniljkräm.
Servera rumsvarma med pudrat florsocker över.
Tillagning
- Skär fettet i tärningar. Blanda hastigt ihop mördegen (enklast i en matberedare).
- Slå in degen i plastfilm och kyl den i frysen 20 minuter så går den lättare att kavla ut.
- FYLLNING: Gör under tiden vaniljkrämen. Rör ihop 2 matskedar grädde med gulor, strösocker och maizenamjöl i en bunke. Ställ åt sidan.
- Skär upp och skrapa ur fröna ur vaniljstången till en kastrull. Häll i grädden och vaniljstången och koka upp. Vispa ned den varma grädden i ägguleblandningen (vispa kraftigt). Häll tillbaka allt i kastrullen, sätt på en medelvarm platta eller vattenbad och låt vaniljkrämen tjockna under omrörning - OBS den får inte koka då spricker den - efterhand som vaniljkrämen blir varmare så tjocknar den tills den är som kräm i konsistensen. Tillsätt smöret, häll tillbaka krämen i bunken och kyl krämen. Ta av från värmen och häll upp krämen i en annan bunke - annars kan eftervärmen göra att krämen spricker.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj hjärtformarna med lite smör.
- Sedan är det dags att kavla ut mördegen och få ihop vaniljhjärtanen.
- Placera ut hjärtformarna så tätt som möjligt ihop (vänd på dem lite så kan du pussla ihop dem så det inte blir så mycket utrymme mellan dem), förslagsvis i en rektangel på tre gånger fem hjärtan.
- Dela degen i två delar.
- Kavla ut botten till hjärtanen på mjölat bakbord eller på smörpapper till en rektangulär platta cirka 20 x 35 cm.
- Rulla upp degen på kaveln och täck hjärtanformarna. Tryck ut degen försiktigt i formarna.
- Skär bort deg som är utanför formarna.
- Spritsa eller klicka ut några matskedar vaniljkräm i varje vaniljhjärta.
- Kavla ut resten av mördegen och lägg som ett lock. Du kan stansa ett hål ca 2 cm diameter i mitten om du vill. Skär bort deg som är utanför formarna.
- Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.
- Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma.
- Låt dem kallna.
- Sikta florsocker över dina vaniljhjärtan och servera dem.
- Vaniljhjärtan förvaras i kylen men kan även frysas in - tina i kylen. Vid servering plocka fram dem och låt bli rumsvarma.
Serveringsförslag
Passar till fika, fest, buffé, kalas, julbord, utflykt med mera.
Tips
- Du behöver hjärtformar för att baka kakorna.
- Kan förberedas och frysas in i burkar med lite bakplåtspapper mellan lagren. Tina i kylen.
- Överbliven deg från vaniljhjärtan kan du rulla ut till en rulle och skär i ca 1 cm tjocka skivor samt baka i tio minuter 200 grader till kakor likt mördegskakor. Eller använda degen till polynéer.
Varianter
En enklare variant är att baka vaniljhjärtan i långpanna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal