Vaniljhjärtan

Vaniljhjärtan är goda att baka själv även om de är lite krångliga. Du behöver speciella hjärtformar.

Överbliven deg från vaniljhjärtan kan du rulla ut till en rulle och skär i ca 1 cm tjocka skivor samt baka i tio minuter 200 grader till mördegskakor.

15 st vaniljhjärtan

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 200g smör
  • 1 1/4 dl socker
  • 4.5 dl vetemjöl
  • Vaniljkräm till fyllning: 2 dl grädde
  • 2 ägg
  • 0.5 dl socker
  • 2 tsk maizena majsmjöl
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 tsk smör
  • 1 dl florsocker att pudra med

Tillagning

  1. Skär fettet i tärningar. Blanda hastigt ihop mördegen (enklast i en matberedare).
  2. Slå in degen i plastfilm och kyl den i frysen 20 minuter så går den lättare att kavla ut.
  3. Gör under tiden vaniljkrämen. Rör ihop 2 matskedar grädde med gulor, strösocker och maizenamjöl i en bunke. Ställ åt sidan.
  4. Skär upp och skrapa ur fröna ur vaniljstången till en kastrull. Häll i grädden och vaniljstången och koka upp. Vispa ned den varma grädden i ägguleblandningen (vispa kraftigt). Häll tillbaka allt i kastrullen, sätt på en medelvarm platta eller vattenbad och låt vaniljkrämen tjockna under omrörning - OBS den får inte koka då spricker den - efterhand som vaniljkrämen blir varmare så tjocknar den tills den är som kräm i konsistensen. Tillsätt smöret, häll tillbaka krämen i bunken och kyl krämen. Ta av från värmen och häll upp krämen i en annan bunke. Annars kan eftervärmen göra att krämen spricker.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj hjärtformarna med lite matfett.
  6. Sedan är det dags att kavla ut mördegen och få ihop vaniljhjärtanen.
  7. Placera ut hjärtformarna så tätt som möjligt ihop (vänd på dem lite så kan du pussla ihop dem så det inte blir så mycket utrymme mellan dem), förslagsvis i en rektangel på tre gånger fem hjärtan.
  8. Dela degen i två delar.
  9. Kavla ut botten till hjärtanen på mjölat bakbord eller på smörpapper till en rektangulär platta cirka 20 x 35 cm.
  10. Rulla upp degen på kaveln och täck hjärtanformarna. Tryck ut degen försiktigt i formarna.
  11. Skär bort deg som är utanför formarna.
  12. Spritsa eller klicka ut några matskedar vaniljkräm i varje vaniljhjärta.
  13. Kavla ut resten av mördegen och lägg som ett lock. Du kan stansa ett hål ca 2 cm diameter i mitten om du vill. Skär bort deg som är utanför formarna.
  14. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.
  15. Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma.
  16. Låt dem kallna.
  17. Sikta florsocker över dina vaniljhjärtan och servera dem.
  18. Vaniljhjärtan förvaras helst i kylen. Vid servering plocka fram dem och låt bli rumsvarma.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer