Vaniljhjärtan

Vaniljhjärtan är goda att baka själv även om de är lite krångliga. Du behöver speciella hjärtformar.

Överbliven deg från vaniljhjärtan kan du rulla ut till en rulle och skär i ca 1 cm tjocka skivor samt baka i tio minuter 200 grader till mördegskakor.

15 st vaniljhjärtan

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 200g smör
  • 1 1/4 dl socker
  • 4.5 dl vetemjöl
  • Vaniljkräm till fyllning: 2 dl grädde
  • 2 ägg
  • 0.5 dl socker
  • 2 tsk maizena majsmjöl
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 tsk smör
  • 1 dl florsocker att pudra med

Tillagning

  1. Skär fettet i tärningar. Blanda hastigt ihop mördegen (enklast i en matberedare).
  2. Slå in degen i plastfilm och kyl den i frysen 20 minuter så går den lättare att kavla ut.
  3. Gör under tiden vaniljkrämen. Rör ihop 2 matskedar grädde med gulor, strösocker och maizenamjöl i en bunke. Ställ åt sidan.
  4. Skär upp och skrapa ur fröna ur vaniljstången till en kastrull. Häll i grädden och vaniljstången och koka upp. Vispa ned den varma grädden i ägguleblandningen (vispa kraftigt). Häll tillbaka allt i kastrullen, sätt på en medelvarm platta eller vattenbad och låt vaniljkrämen tjockna under omrörning - OBS den får inte koka då spricker den - efterhand som vaniljkrämen blir varmare så tjocknar den tills den är som kräm i konsistensen. Tillsätt smöret, häll tillbaka krämen i bunken och kyl krämen. Ta av från värmen och häll upp krämen i en annan bunke. Annars kan eftervärmen göra att krämen spricker.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj hjärtformarna med lite matfett.
  6. Sedan är det dags att kavla ut mördegen och få ihop vaniljhjärtanen.
  7. Placera ut hjärtformarna så tätt som möjligt ihop (vänd på dem lite så kan du pussla ihop dem så det inte blir så mycket utrymme mellan dem), förslagsvis i en rektangel på tre gånger fem hjärtan.
  8. Dela degen i två delar.
  9. Kavla ut botten till hjärtanen på mjölat bakbord eller på smörpapper till en rektangulär platta cirka 20 x 35 cm.
  10. Rulla upp degen på kaveln och täck hjärtanformarna. Tryck ut degen försiktigt i formarna.
  11. Skär bort deg som är utanför formarna.
  12. Spritsa eller klicka ut några matskedar vaniljkräm i varje vaniljhjärta.
  13. Kavla ut resten av mördegen och lägg som ett lock. Du kan stansa ett hål ca 2 cm diameter i mitten om du vill. Skär bort deg som är utanför formarna.
  14. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.
  15. Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma.
  16. Låt dem kallna.
  17. Sikta florsocker över dina vaniljhjärtan och servera dem.
  18. Vaniljhjärtan förvaras helst i kylen. Vid servering plocka fram dem och låt bli rumsvarma.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer