Vaniljhjärtan

Introduktion och förberedelse

Vaniljhjärtan är kakor med mördeg formade till hjärtan som fylls med vaniljkräm.

Servera rumsvarma med pudrat florsocker över.

Serveringsförslag

Passar till fika, fest, buffé, kalas, julbord, utflykt med mera.

Tips

  • Du behöver hjärtformar för att baka kakorna.
  • Kan förberedas och frysas in i burkar med lite bakplåtspapper mellan lagren. Tina i kylen.
  • Överbliven deg från vaniljhjärtan kan du rulla ut till en rulle och skär i ca 1 cm tjocka skivor samt baka i tio minuter 200 grader till kakor likt mördegskakor. Eller använda degen till polynéer.

Varianter

En enklare variant är att baka vaniljhjärtan i långpanna.

15 st vaniljhjärtan

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1 1/4 dl socker
  • 4.5 dl vetemjöl
  • FYLLNING: 2 dl grädde
  • 2 ägg
  • 0.5 dl socker
  • 2 tsk maizena majsmjöl
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 tsk smör till formarna
  • GARNERING: 1 dl florsocker att pudra med

Tillagning

  1. Skär fettet i tärningar. Blanda hastigt ihop mördegen (enklast i en matberedare).
  2. Slå in degen i plastfilm och kyl den i frysen 20 minuter så går den lättare att kavla ut.
  3. FYLLNING: Gör under tiden vaniljkrämen. Rör ihop 2 matskedar grädde med gulor, strösocker och maizenamjöl i en bunke. Ställ åt sidan.
  4. Skär upp och skrapa ur fröna ur vaniljstången till en kastrull. Häll i grädden och vaniljstången och koka upp. Vispa ned den varma grädden i ägguleblandningen (vispa kraftigt). Häll tillbaka allt i kastrullen, sätt på en medelvarm platta eller vattenbad och låt vaniljkrämen tjockna under omrörning - OBS den får inte koka då spricker den - efterhand som vaniljkrämen blir varmare så tjocknar den tills den är som kräm i konsistensen. Tillsätt smöret, häll tillbaka krämen i bunken och kyl krämen. Ta av från värmen och häll upp krämen i en annan bunke - annars kan eftervärmen göra att krämen spricker.
  5. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj hjärtformarna med lite smör.
  6. Sedan är det dags att kavla ut mördegen och få ihop vaniljhjärtanen.
  7. Placera ut hjärtformarna så tätt som möjligt ihop (vänd på dem lite så kan du pussla ihop dem så det inte blir så mycket utrymme mellan dem), förslagsvis i en rektangel på tre gånger fem hjärtan.
  8. Dela degen i två delar.
  9. Kavla ut botten till hjärtanen på mjölat bakbord eller på smörpapper till en rektangulär platta cirka 20 x 35 cm.
  10. Rulla upp degen på kaveln och täck hjärtanformarna. Tryck ut degen försiktigt i formarna.
  11. Skär bort deg som är utanför formarna.
  12. Spritsa eller klicka ut några matskedar vaniljkräm i varje vaniljhjärta.
  13. Kavla ut resten av mördegen och lägg som ett lock. Du kan stansa ett hål ca 2 cm diameter i mitten om du vill. Skär bort deg som är utanför formarna.
  14. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.
  15. Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma.
  16. Låt dem kallna.
  17. Sikta florsocker över dina vaniljhjärtan och servera dem.
  18. Vaniljhjärtan förvaras i kylen men kan även frysas in - tina i kylen. Vid servering plocka fram dem och låt bli rumsvarma.
E-mail
Medel: 4.1 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-29