Vaniljhjärtan

Vaniljhjärtan är fyllda kakor med vaniljkräm. Goda att baka själv även om de är lite krångliga. Du behöver hjärtformar för att baka kakorna.

Överbliven deg från vaniljhjärtan kan du rulla ut till en rulle och skär i ca 1 cm tjocka skivor samt baka i tio minuter 200 grader till mördegskakor.

15 st vaniljhjärtan

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 200g smör
  • 1 1/4 dl socker
  • 4.5 dl vetemjöl
  • Vaniljkräm till fyllning: 2 dl grädde
  • 2 ägg
  • 0.5 dl socker
  • 2 tsk maizena majsmjöl
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 tsk smör
  • 1 dl florsocker att pudra med

Tillagning

  1. Skär fettet i tärningar. Blanda hastigt ihop mördegen (enklast i en matberedare).
  2. Slå in degen i plastfilm och kyl den i frysen 20 minuter så går den lättare att kavla ut.
  3. Gör under tiden vaniljkrämen. Rör ihop 2 matskedar grädde med gulor, strösocker och maizenamjöl i en bunke. Ställ åt sidan.
  4. Skär upp och skrapa ur fröna ur vaniljstången till en kastrull. Häll i grädden och vaniljstången och koka upp. Vispa ned den varma grädden i ägguleblandningen (vispa kraftigt). Häll tillbaka allt i kastrullen, sätt på en medelvarm platta eller vattenbad och låt vaniljkrämen tjockna under omrörning - OBS den får inte koka då spricker den - efterhand som vaniljkrämen blir varmare så tjocknar den tills den är som kräm i konsistensen. Tillsätt smöret, häll tillbaka krämen i bunken och kyl krämen. Ta av från värmen och häll upp krämen i en annan bunke. Annars kan eftervärmen göra att krämen spricker.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj hjärtformarna med lite matfett.
  6. Sedan är det dags att kavla ut mördegen och få ihop vaniljhjärtanen.
  7. Placera ut hjärtformarna så tätt som möjligt ihop (vänd på dem lite så kan du pussla ihop dem så det inte blir så mycket utrymme mellan dem), förslagsvis i en rektangel på tre gånger fem hjärtan.
  8. Dela degen i två delar.
  9. Kavla ut botten till hjärtanen på mjölat bakbord eller på smörpapper till en rektangulär platta cirka 20 x 35 cm.
  10. Rulla upp degen på kaveln och täck hjärtanformarna. Tryck ut degen försiktigt i formarna.
  11. Skär bort deg som är utanför formarna.
  12. Spritsa eller klicka ut några matskedar vaniljkräm i varje vaniljhjärta.
  13. Kavla ut resten av mördegen och lägg som ett lock. Du kan stansa ett hål ca 2 cm diameter i mitten om du vill. Skär bort deg som är utanför formarna.
  14. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.
  15. Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma.
  16. Låt dem kallna.
  17. Sikta florsocker över dina vaniljhjärtan och servera dem.
  18. Vaniljhjärtan förvaras helst i kylen. Vid servering plocka fram dem och låt bli rumsvarma.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer