Vaniljhjärtan i långpanna
Baka en variant på vaniljhjärtan i långpanna och skär i rutor.
Vaniljrutorna passar till fika, kalas, utflykt och fest. Lätt att baka till många i en stor form.
Jag tycker de påminner om paj - med deg i botten, vaniljfyllning, lite bär och så smuldeg på toppen. Små pajrutor som serveras kalla med paj och vaniljsås i ett.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Tärna smöret och blanda hastigt ihop till en deg med vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker.
- Låt degen vila 5 minuter.
- FYLLNING: Vispa ägg, socker och vaniljsocker i en bunke någon minut.
- Vispa i färskost eller Kesella.
- Dela degen i två delar.
- Smörj en långpanna på 30x20 cm med en msk smör.
- Tryck ut degen i ett jämnt lager på botten av formen. Eller kalva ut på mjölat bakbord och täck botten av formen.
- Bred ut vaniljfyllningen i ett jämnt lager.
- Smula resten av degen till små smulor och strö över vaniljfyllningen i ett jämnt lager.
- Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Täck ev. över mot slutet om det börjar brännas - ta ett galler med ett bakplåtspapper eller en plåt och sätt över.
- Ta ut och låt svalna.
- Skär ut rutor - förslagsvis i 6 x 4 rutor till 24 rutor. Akta botten på formen om det är en non-stick bakform.
- Förvaras i kylen och håller några dagar. Kan frysas med bakplåtspapper mellan i plastburkar.
Varianter
- Här med lite blåbär och hallon i men det är valfritt. Du kan ta i färska bär eller styckfrysta bär. Andra bär som passar är vinbär eller björnbär.
- Istället för vaniljfyllningen nedan kan du göra vaniljkräm eller köpa en färdig vaniljvisp och vispa hård samt fylla med den.
- Receptet kan dubbleras till flera och bakas i en långpanna på 30 x 40 cm.
- Kan även toppas med mandelspån.
Tack till Kerstin för receptet :)
Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal