Chorizo

Chorizo - hemgjord stark råkorv smaksatt med chili, paprika och vitlök.

Gör en hemgjord god kryddig spansk korv av fläskfärs och späck.

15 chorizo

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 400 gram fläskfärs
  • 100 gram späck
  • 400 gram rimmat fläsk
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2,5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 krm spiskummin
  • ca 2,5 dl kallt vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 pkt svinfjälster (5 meter)
  • Till kokning: 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 1 nål

Tillagning

  1. Lägg svinfjälstret i kallt vatten några timmar innan du ska göra korven.
  2. Sätt ihop köttkvarnen. Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
  3. Skala och klyfta lök samt skala vitlök.
  4. Mal kryddorna i en mortel och lägg i en stor bunke.
  5. Skär rimmat fläsk och ev. fläskkött och späck i 2x2 cm stora tärningar.
  6. Sätt igång kvarnen och mal fläskkött, lök och vitlök i malen två gånger. Varva kött med rimmat fläsk och lök så går det enklare att mala korvsmeten.
  7. Blanda den malda färsen med kryddorna i bunken. Blanda ut med kallt vatten lite i taget - börja med 2 dl - till en smet lös nog att trycka ut till korv.
  8. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov - ev. får du salta och krydda korven lite mer om du önskar starkare chorizo.
  9. Nysta upp svinfjälstret som är uppdelat i ca 1,5 meters längder. Skölj igenom fjälstret under kranen med lite kallt vatten.
  10. Sätt på korvhornet på hushållsmaskinen eller kvarnen och trä på hela fjälstret.
  11. Kör igång hushållsmaskinen eller kvarnen. Stoppa i korvsmeten i den lite i taget och mata ut korvsmeten i fjälstret. Hjälp till med handen och dra korven och fjälstret ut på en bricka under korvhornet. Packa inte korven för hårt utan den ska vara löst packad då den sväller sedan när den tillagas.
  12. Fortsätt ev. med nästa fjälster om det första inte räcker.
  13. Klipp 1 dm bitar av bomullssnöre.
  14. Bind en knut i ändan av det fyllda fjälstret och tryck ut ett mellanrum efter ca 15 cm lång korv, bind en knut i ändan av den första korven och sedan en till knut innan den andra korven osv. Lämna någon cm tomt fjälster i början och slutet på varje korv då korven sedan sväller när den tillagas. Klipp sedan itu korvarna mellan knutarna efter tillagningen.
  15. Chorizon kan serveras kokt, grillad eller stekt. Pricka dem ev. med en nål om de får luftbubblor vid tillagningen.
  16. Du kan frysa korvarna råa. Eller koka dem och sedan kyla eller frysa dem.
  17. KOKT CHORIZO: Koka upp en gryta vatten med lagerblad, vitpepparkorn och salt. Låt korvarna sjuda i 20 minuter. Ta upp korvarna.
  18. KOKTA OCH SEDAN STEKTA: Stek korvarna i lite olivolja så att de får färg och blir genomvarma.
  19. STEKT KORV I PANNA OCH UGN: Stek så de får färg och låta de steka klart i ugnen på 175 grader i en kvart.
  20. GRILLAD: Grilla på utegrill och låt steka klart på låg värme - slå förslagsvis in i folie - så de blir genomstekta ca 10-15 minuter. Skär av en bit och kolla så den är genomstekt.
Hemgjord råkorv chorizo på tallrik
Hemgjord råkorv chorizo på tallrik

Serveringsförslag

Tips

  • Du kan också dubbla receptet och göra mer korv på en gång som du kan frysa. Korvarna kan sparas och frysas råa.
  • Hittar du inte späck kan du ta enbart fläskfärs.

Du behöver

  • En hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn.
  • Svinfjälster eller korvfjälster hittar du numer ofta i charkavdelningen eller fråga personalen.
  • Bomullsnöre att knyta ihop korven med.
  • En nål bra att sticka hål på luftbubblor vid tillagning av korven.
E-mail
Medel: 4.3 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 167 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-30