Tandoorimarinad

En god marinad till grillad kyckling, lax och grönsaker. Marinera ex. bitar av kyckling och trä på spett eller kycklinglår. Grönsaker som skivad aubergine, zucchini, paprika, delad lök blir goda om de penslas med marinaden vid grillningen. Gott som tillbehör när du ändå grillar.
Grilla på utegrill eller på galler i ugnen. Klassiskt är annars att grilla i den mycket heta indiska lerugnen sk Tandoori men det har inte många hemma i Sverige iaf.
Här har jag valt att servera ca hälften av tandoorimarinaden som kall sås i en skål vid sidan.
Det finns också färdig tandoorikryddning (både torkad och som pasta) som är god och enkel att blanda med yoghurten.
Har du inte alla kryddor så är det ej hela världen. Viktigast är ingefära, paprika, vitlök, garam masala, cayennepeppar, salt och svartpeppar.

4 portioner tandoorimarinad

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 5 dl matyoghurt, naturell
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 2 krm mald (krossad) kryddnejlika
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 krm cayennepeppar eller efter smak
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk garam masala
  • 2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala och riv ingefära. Lägg i en skål.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Rör i yoghurt, salt, kanel, spiskummin, koriander, kryddnejlika, paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, garam masala och citronsaft.
  4. Sätt undan hälften av marinaden att servera som kall sås.
  5. Använd hälften av marinaden att marinera kyckling eller lax i ca 30 minuter upp till några timmar i kylen. Grönsaker kan penslas med marinaden vid grillningen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer