Tandoorimarinad
En god marinad till grillad kyckling, lax och grönsaker. Ta hälften till marinad och en del som sås till det du grillar.
Tillagning
- Skala och riv ingefära. Lägg i en skål.
- Skala och pressa i vitlök.
- Rör i yoghurt, salt, kanel, spiskummin, koriander, kryddnejlika, paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, garam masala och citronsaft.
- Sätt undan hälften av marinaden att servera som kall sås.
- Använd hälften av marinaden att marinera kyckling eller lax i ca 30 minuter upp till några timmar i kylen. Grönsaker kan penslas med marinaden vid grillningen.
Passar till
- Passar att marinera bitar av kycklingfilé eller urbenat kycklinglår och trä på spett. Eller till styckad kyckling med ben som kycklinglår eller kycklingdelar.
- Andra förslag är lamm, quorn, fläskkött eller grönsaker som skivad aubergine, zucchini, paprika och delad lök.
God som kall sås
Här har jag valt att servera ca hälften av tandoorimarinaden som kall sås i en skål vid sidan. Ta gärna undan lite av marinaden att ha att pensla med vid grillningen.
Tips
Grilla på utegrill eller på galler i ugnen - ha en droppform eller ugnsplåt med folie i under så att det inte droppar ner i ugnen.
Klassiskt är annars att grilla i den mycket heta indiska lerugnen sk Tandoori men det har inte många hemma i Sverige iaf.
Varianter
- Det finns också färdig tandoorikryddning (både torkad och som pasta) som är god och enkel att blanda med yoghurten.
- Har du inte alla kryddor så är det ej hela världen om du utesluter någon. Viktigast är ingefära, paprika, vitlök, garam masala, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal