Tandoorimarinad

Introduktion och förberedelse

En god marinad till grillad kyckling, lax och grönsaker. Ta en del som marinad och en del som sås till det du grillar.

Passar att marinera bitar av kycklingfilé eller urbenat kycklinglår och trä på spett. Eller till styckad kyckling med ben som kycklinglår eller kycklingdelar.

Andra förslag är lamm, quorn, fläskkött eller grönsaker som skivad aubergine, zucchini, paprika och delad lök.

Här har jag valt att servera ca hälften av tandoorimarinaden som kall sås i en skål vid sidan. Ta gärna undan lite av marinaden att ha att pensla med vid grillningen.

Grilla på utegrill eller på galler i ugnen - ha en droppform eller ugnsplåt med folie i under så att det inte droppar ner i ugnen.

Klassiskt är annars att grilla i den mycket heta indiska lerugnen sk Tandoori men det har inte många hemma i Sverige iaf.

Det finns också färdig tandoorikryddning (både torkad och som pasta) som är god och enkel att blanda med yoghurten.

Har du inte alla kryddor så är det ej hela världen. Viktigast är ingefära, paprika, vitlök, garam masala, cayennepeppar, salt och svartpeppar.

4 portioner tandoorimarinad

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 5 dl matyoghurt, naturell
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 2 krm mald (krossad) kryddnejlika
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 krm cayennepeppar eller efter smak
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk garam masala
  • 2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala och riv ingefära. Lägg i en skål.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Rör i yoghurt, salt, kanel, spiskummin, koriander, kryddnejlika, paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, garam masala och citronsaft.
  4. Sätt undan hälften av marinaden att servera som kall sås.
  5. Använd hälften av marinaden att marinera kyckling eller lax i ca 30 minuter upp till några timmar i kylen. Grönsaker kan penslas med marinaden vid grillningen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.