Soltorkad svamp

Introduktion och förberedelse

Torka svampen i solen så blir de hållbara och får massor med D-vitamin.

När svampen får UV-strålar på sig så skapar den D2-vitamin och blir därmed full av detta vitamin vilket är bra för oss så vi kan ta upp bla kalcium. Källa.

Vilka svampar passar att torka?

Du kan torka trattkantareller, svart och rödgul trumpetsvamp, Karl-Johanssvamp och champinjoner med flera matsvampar.

Bland de godaste är trattkantareller, svart och rödgul trumpetsvamp och Karl-Johan.

Gula kantareller går inte så bra att torka tycker jag då de kan bli beska.

Vad kan man ha svampen till?

  • Torkad svamp är god att smula över såser, soppor, wok med mera. Svampen är full av extra smak (umami).
  • Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på också.
  • Eller stek/fräsa med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.
  • Torkad kan svampen smulas och tillsättas direk i maten. Även läggas i blöt någon halvtimme eller förvällas/kokas i lite hett vatten några minuter.

Förvaring

Soltorkad svamp håller sig flera år i en lufttät burk.

Förvaras i rengjorda glasburkar med lock eller liknande. Jag brukar ta gamla 0,3 - 1 liters glasburkar som haft sylt, marmelad eller inlagda rödbetor eller liknande tidigare.

Du behöver

Du behöver vanligt hushållspapper, en tidning och tre galler - ugnsgaller, plåtar med hål, galler galler från kyl/frys funkar. Eller annat som är luftigt typ eller myggnät spända i en tram.

1 liter lufttorkad svamp

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar

Ingredienser

  • 3 liter svamp som trattisar, Karl-johan, kantareller eller champinjoner

Tillagning

  1. Dela svampen i mindre delar för hand eller skär i skivor med kniv.
  2. Lägg ut på galler ex. ugnsgaller eller galler från kyl/frys eller myggnät spända i en träram och hushållspapper. Torka i solen 34 dagar tills de är torra. Ta in dem över natten.
  3. Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock.
  4. Använd dem som torkad svamp i matlagning. Lägg ev. i lite vatten att svälla upp någon timme innan. Eller smula direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande. Kan även stekas i smör eller olja, lite vitlök samt några msk vatten.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.