Syrenmarmelad
Syrenmarmelad kokt av syrenblommor och lime. Snabb och lättlagad med syltsocker.
Tillagning
- Rensa och plocka syrenblommorna från stjälkarna. Skölj noga.
- Lägg syrenblommor, socker och vatten i en kastrull.
- Koka upp och koka sedan på lite över medelvärme i 10 minuter. Rör då och då.
- Skölj och riv skal från lime fint. Pressa ur saften.
- Tillsätt limeskal och saft. Koka upp och koka i 3 minuter.
- Häll upp marmeladen på ren glasburk och sätt på lock. Låt svalna och kallna helt.
- Syrenmarmeladen är klar att serveras.
- Marmeladen håller några månader förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk håller några veckor i kylen.
Serveringsförslag
Syrenmarmeladen passar som vanlig marmelad på rostmackan, scones, finfrukost, frukostbuffé, att ge bort som present eller till dessertostar, ostbrickan eller osttallriken.
Varianter
- Lime kan bytas mot 1 citron. Eller uteslutas.
- Kan även smaksättas med myntablad, vaniljstång, kanelstång och/eller flagad mandel.
- Du kan blanda syrenblommor med fläderblommor, strimlad rabarber, tärnat äpple, päron, apelsin, grapefrukt, melon, pomelo med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal