Syrenmarmelad
Introduktion och förberedelse
Syrenmarmelad kokt av syrenblommor och lime. Snabb och lättlagad med syltsocker.
Serveringsförslag
Syrenmarmeladen passar som vanlig marmelad på rostmackan, scones, finfrukost, frukostbuffé, att ge bort som present eller till dessertostar, ostbrickan eller osttallriken.
Varianter
- Lime kan bytas mot 1 citron. Eller uteslutas.
- Kan även smaksättas med myntablad, vaniljstång, kanelstång och/eller flagad mandel.
- Du kan blanda syrenblommor med fläderblommor, strimlad rabarber, tärnat äpple, päron, apelsin, grapefrukt, melon, pomelo med mera.
Tillagning
- Rensa och plocka syrenblommorna från stjälkarna. Skölj noga.
- Lägg syrenblommor, socker och vatten i en kastrull.
- Koka upp och koka sedan på lite över medelvärme i 10 minuter. Rör då och då.
- Skölj och riv skal från lime fint. Pressa ur saften.
- Tillsätt limeskal och saft. Koka upp och koka i 3 minuter.
- Häll upp marmeladen på ren glasburk och sätt på lock. Låt svalna och kallna helt.
- Syrenmarmeladen är klar att serveras.
- Marmeladen håller några månader förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk håller några veckor i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal