Syltade kantareller

Hemgjorda syltade, inlagda eller förvällda kantareller är gott som tillbehör till vilt, julbord eller grytor. Smaksatt med ingefära, kanel och kryddnejlika samt lite lök.

Inlagd svamp är bra om man inte har frys då du kan spara svampskörden. Så gjorde man förr innan frysens tid. Syltad svamp håller sig i ca 1 år mörkt och svalt.

Använd väl 1-2 väl rengjorda och steriliserade glasburkar med lock. Glasburkar kan du sterilisera genom att koka några minuter eller värma i ugnen på 110 grader.

Syltade kantareller är sötsura och smakrika så det räcker med några kantareller per portion vid servering som pikant tillbehör till maten. Vidare kan man ha i svampen i salladen samt strö över ex. som topping på bakt pizza.

Istället för kantareller kan du ta små champinjoner, fårticka och taggsvamp.

1 liter syltade kantareller

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 40 min

Ingredienser

  • 2 liter kantareller
  • Lag till syltade kantareller: 3 dl svampspad vätska från stekta svampen eller vatten
  • 1,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk senapskorn
  • 1 tumme färsk ingefära eller 0,5 tsk torkad
  • 1 kanelstång
  • 3 kryddnejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 rödlök eller 2 schalottenlök i skivor

Tillagning

  1. Rensa kantarellerna noga och dela större kantareller i bitar. Skölj dem ev. Eller lägg och rör runt i en stor bunke med vatten så sjunker grus till botten och du kan skopa upp de rena kantarellerna.
  2. Lägg kantarellerna i en stor kastrull.
  3. Sätt på max värme. Kantarellerna släpper vätska. Koka upp och koka i 4 minuter.
  4. Mät upp ingredienserna till inläggningslagen. Räcker inte svamspadet så ta vatten. Koka upp lagen. Rör så att sockret löser sig.
  5. Tillsätt inläggningslagen till kantarellerna och koka upp. Låt sjuda 5 minuter.
  6. Fördela kantarellerna i en väl rengjord glasburk eller flera små.
  7. Slå över den varma svamplagen och se till att det täcker. Behöver du extra inläggningslag att täcka med så kan du blanda 123-lag av 1 del ättika (12 procentig), 2 delar socker och 3 delar vatten.
  8. Sätt på locken på burkarna och låt svalna.
  9. Förvara den syltade svampen mörkt och svalt.
  10. Syltade kantareller kan såklart njutas direkt men får god smak om de får marinera i minst något dygn och gärna längre.
  11. Förvara öppnad burk i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (30 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer