Syltade kantareller

Hemgjorda inlagda eller förvällda kantareller är gott som tillbehör till vilt, julbord eller grytor.

Inlagd svamp är bra om man inte har frys då du kan spara svampskörden. Så gjorde man förr innan frysens tid.

Använd väl rengjorda och steriliserade burkar med tättslutande lock. Glasburkar kan du sterilisera genom att koka några minuter eller värma i ugnen på 110 grader.

Syltade kantareller är sötsura och smakrika så det räcker med några kantareller per portion vid servering som pikant tillbehör till maten. Vidare kan man ha i svampen i salladen samt strö över ex. som topping på bakt pizza. 

1 liter syltade kantareller

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 40 min

Ingredienser

  • 2 liter kantareller
  • Lag till syltade kantareller: 3 dl svampspad vätska från stekta svampen eller vatten
  • 1,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk senapskorn
  • 1 tumme färsk ingefära eller 0,5 tsk torkad
  • 1 kanelstång
  • 3 kryddnejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 rödlök eller 2 schalottenlök i skivor

Tillagning

  1. Rensa kantarellerna noga och dela större kantareller i bitar. Skölj dem ev. Eller lägg och rör runt i en stor bunke med vatten så sjunker grus till botten och du kan skopa upp de rena kantarellerna.
  2. Lägg kantarellerna i en stor kastrull.
  3. Sätt på max värme. Kantarellerna släpper vätska. Koka upp och koka i 4 minuter.
  4. Mät upp ingredienserna till inläggningslagen. Räcker inte svamspadet så ta vatten. Koka upp lagen. Rör så att sockret löser sig.
  5. Tillsätt inläggningslagen till kantarellerna och koka upp. Låt sjuda 5 minuter.
  6. Fördela kantarellerna i en väl rengjord glasburk eller flera små.
  7. Slå över den varma svamplagen och se till att det täcker. Behöver du extra inläggningslag att täcka med så kan du blanda 123-lag av 1 del ättika (12 procentig), 2 delar socker och 3 delar vatten.
  8. Sätt på locken på burkarna och låt svalna.
  9. Förvara den syltade svampen mörkt och svalt.
  10. Syltade kantareller kan såklart njutas direkt men får god smak om de får marinera i minst något dygn och gärna längre.
  11. Förvara öppnad burk i kylen.
E-mail
Medel: 4.5 (21 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer