Spaghetti med kycklingfilé och tomatsås
Spaghetti med kycklingfilé och tomatsås.
Med riven parmesan, färsk basilika och fina majskycklingbröst blir denna rätt lyxig som middag till fest eller helg.
Här med parmesan och färsk basilika samt sallad med tomat, stora vita bönor och babyspenat.
Tillagning
- Börja med tomatsåsen: Skala och hacka löken samt pressa vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivoljan i en gryta.
- Tillsätt sockret och stek på medelvärme i några minuter.
- Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och låt tomatsåsen koka på låg värme med lock i minst 15 minuter. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili.
- Bryn kycklingfiléerna i 2-3 minuter på vardera sida i olivolja. Salta och peppra dem. Lägg all kyckling i pannan och täck över samt låt steka klart på medelvärme i ca 10 minuter.
- Börja koka spaghetti enligt paket (8-11 minuter).
- Riv ost. Grovhacka färsk basilika.
- Skölj tomater och skär i halvor. Skölj babyspenat och grovhacka den. Skölj bönor. Blanda i en skål med olivolja, vinäger och salt.
- Skär den stekta kycklingen i skivor mot köttfibrerna.
- Blanda den kokta spaghettin med tomatsåsen.
- Servera kycklingfiléerna med spaghettin i tomatsåsen samt salladen till. Strö över riven parmesan samt grovhackad basilika som garnering.
Varianter
- Istället för spaghetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle eller skruvar. Vidare kan du välja glutenfri pasta eller fullkornspasta.
- Du kan välja en valfri grönsallad till eller tomatsallad.
- Till vardags kan man servera utan ost och utan färsk basilika samt välja en billigare kycklingfilé om man vill.
- Godast blir det med äkta parmesan, färsk basilika och en fin bit svensk kycklingfilé som eko-kyckling eller majskyckling.
Uppskattat näringsvärde per portion: 655 kcal