Spaghetti med kycklingfile och tomatsås

Spaghetti med kycklingfilé och tomatsås. Här med parmesan och färsk basilika samt sallad med tomat, stora vita bönor och babyspenat.
Istället för spaghetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle eller skruvar. Vidare kan du välja glutenfri pasta eller fullkornspasta.
Med riven parmesan, färsk basilika och fina majskycklingbröst blir denna rätt lyxig som middag till fest eller helg. Till vardags kan man servera utan ost och basilika samt välja en billigare svensk kyckling om man vill.

4 portioner spaghetti med kycklingfile

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram spaghetti
  • 400 gram kycklingfilé, 4 filéer
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tomatsås: 2 burkar krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • Tillbehör: 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 10 blad färsk basilika
  • 1 paket cocktailtomater
  • 3 dl kokta stora vita bönor
  • 65 gram babyspenat
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen: Skala och hacka löken samt pressa vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en gryta.
  3. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i några minuter.
  4. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och låt tomatsåsen koka på låg värme med lock i minst 15 minuter. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili.
  5. Bryn kycklingfiléerna i 2-3 minuter på vardera sida i olivolja. Salta och peppra dem. Lägg all kyckling i pannan och täck över samt låt steka klart på medelvärme i ca 10 minuter.
  6. Börja koka spaghetti enligt paket (8-11 minuter).
  7. Riv ost. Grovhacka färsk basilika.
  8. Skölj tomater och skär i halvor. Skölj babyspenat och grovhacka den. Skölj bönor. Blanda i en skål med olivolja, vinäger och salt.
  9. Skär den stekta kycklingen i skivor mot köttfibrerna.
  10. Blanda den kokta spaghettin med tomatsåsen.
  11. Servera kycklingfiléerna med spaghettin i tomatsåsen samt salladen till. Strö över riven parmesan samt grovhackad basilika som garnering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer