Spaghetti med kycklingfile och tomatsås

Spaghetti med kycklingfilé och tomatsås. Här med parmesan och färsk basilika samt sallad med tomat, stora vita bönor och babyspenat.
Istället för spaghetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle eller skruvar. Vidare kan du välja glutenfri pasta eller fullkornspasta.
Med riven parmesan, färsk basilika och fina majskycklingbröst blir denna rätt lyxig som middag till fest eller helg. Till vardags kan man servera utan ost och basilika samt välja en billigare svensk kyckling om man vill.

4 portioner spaghetti med kycklingfile

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram spaghetti
  • 400 gram kycklingfilé, 4 filéer
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tomatsås: 2 burkar krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • Tillbehör: 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 10 blad färsk basilika
  • 1 paket cocktailtomater
  • 3 dl kokta stora vita bönor
  • 65 gram babyspenat
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen: Skala och hacka löken samt pressa vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en gryta.
  3. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i några minuter.
  4. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och låt tomatsåsen koka på låg värme med lock i minst 15 minuter. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili.
  5. Bryn kycklingfiléerna i 2-3 minuter på vardera sida i olivolja. Salta och peppra dem. Lägg all kyckling i pannan och täck över samt låt steka klart på medelvärme i ca 10 minuter.
  6. Börja koka spaghetti enligt paket (8-11 minuter).
  7. Riv ost. Grovhacka färsk basilika.
  8. Skölj tomater och skär i halvor. Skölj babyspenat och grovhacka den. Skölj bönor. Blanda i en skål med olivolja, vinäger och salt.
  9. Skär den stekta kycklingen i skivor mot köttfibrerna.
  10. Blanda den kokta spaghettin med tomatsåsen.
  11. Servera kycklingfiléerna med spaghettin i tomatsåsen samt salladen till. Strö över riven parmesan samt grovhackad basilika som garnering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer