Spagetti med ost- och skinksås med kassler

Introduktion och förberedelse

Spagetti med ost- och kasslersås samt gröna ärtor.

En god vardagspasta.

Varianter

  • Istället för spagetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle, fettucine, farfalle, gnocchi osv.
  • Kassler kan bytas mot rökt skinka eller stekt tärnad bacon eller pancetta.
  • Vegetarisk variant kan du laga med hackade soltorkade tomater istället för skinkan.

4 portioner spagetti med ostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 msk riven parmesan eller grana padano
  • 1 dl riven ost som prästost, mozzarella eller gratängost
  • 400 gram kassler
  • 400 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i smöret i en kastrull några minuter.
  3. Rör i mjölet och rör om.
  4. Tillsätt mjölken under omrörning - rör till en klumfri sås - lite i taget.
  5. Tillsätt grädde och crème fraiche, salt och peppar.
  6. Koka upp såsen under omrörning samt låt koka på medelvärme under tiden pastan kokar ca 5-10 minuter.
  7. Koka pastan enl. paketet, förslagsvis i en stor kastrull med kokande vatten, 1 tsk salt samt en tsk olivolja i ca 8 minuter.
  8. Tärna kasslern i ca 1x1 cm stora bitar.
  9. Koka ärtorna i mikron eller i en kastrull någon minut.
  10. Tillsätt riven ost samt kassler till såsen och rör om.
  11. Servera spagettin med ostsåsen med kasslerbitarna samt ärtor att strö över i en skål vid sidan.
  12. Färsk mald svartpeppar samt flingsalt kan man också servera till pastan.
E-mail
Medel: 4 (49 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 652 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-16

Tillbehör och liknande recept: