Pasta med mögelostsås

Introduktion och förberedelse

En god vegetarisk pasta med mögelostsås eller ädelostsås. Vit pastasås eller bechamelsås smaksatt med grön - eller blåmögelost samt stekt rödlök och riven parmesan på toppen.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Astrid och aporna har ex. en mögelost-variant som är god. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med mögelostsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti eller annan pasta
  • 200 gram blå - eller grönmögelost, ex. Kvibille
  • 3 rödlökar
  • 50 g margarin, smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl creme fraiche
  • Tillbehör: 4 port tomatsallad eller valfri sallad
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Gör bechamelsåsen - ljus sås: smält smöret i en kastrull. Strö över vetemjölet och rör om någon minut. Ta kastrullen från värmen. Häll på vätskan och rör med en visp ut klumpar. Låt koka upp under omrörning och sedan i 5 minuter med sporadiska inhopp av vispen. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche.
  3. Koka pastan enligt paketet. Salta pastavattnet väl och häll i någon droppe olivolja. Rör om.
  4. Skala och hacka en rödlök och rör i såsen.
  5. Skala och klyfta resterande två lökar. Stek på låg värme i lite olivolja medan pastan kokar.
  6. Skär osten i tärningar.
  7. Håll såsen varm under tiden. Tillsätt osten och rör precis innan pastan är klar. Koka ej.
  8. Gör ev. tomatsallad om du vill ha det till. Riv ost.
  9. Häll av pastan och blanda med ostsås i en stor kastrull eller skål.
  10. Servera pastan toppad med stekt lök och riven parmesan samt ev. tomatsallad och bröd.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 360 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02