Pasta med mögelostsås
En god vegetarisk pasta med mögelostsås eller ädelostsås.
Vit pastasås eller bechamelsås smaksatt med grön - eller blåmögelost samt stekt rödlök och riven parmesan på toppen.
Tillagning
- Sätt på vatten till pastan.
- Gör bechamelsåsen - ljus sås: smält smöret i en kastrull. Strö över vetemjölet och rör om någon minut. Ta kastrullen från värmen. Häll på vätskan och rör med en visp ut klumpar. Låt koka upp under omrörning och sedan i 5 minuter med sporadiska inhopp av vispen. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche.
- Koka pastan enligt paketet. Salta pastavattnet väl och häll i någon droppe olivolja. Rör om.
- Skala och hacka en rödlök och rör i såsen.
- Skala och klyfta resterande två lökar. Stek på låg värme i lite olivolja medan pastan kokar.
- Skär osten i tärningar.
- Håll såsen varm under tiden. Tillsätt osten och rör precis innan pastan är klar. Koka ej.
- Gör ev. tomatsallad om du vill ha det till. Riv ost.
- Häll av pastan och blanda med ostsås i en stor kastrull eller skål.
- Servera pastan toppad med stekt lök och riven parmesan samt ev. tomatsallad och bröd.
Ost är ibland ej vego
- Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe.
- Välj en vegan ädelliknande ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 360 kcal