Sötpotatismos mos av sötpotatis

Sötpotatismos. Mos med sötpotatis passar till det mesta istället för potatismos men mest till grillad fisk, kyckling, vegetariskt och på buffé.

Du kan också blanda hälften hälften av vanlig potatis och sötpotatis. Vidare är det gott att ha i lite chili som 0,5 tsk sambal oelek i sötpotatismoset. Riven ost som parmesan eller grano padano passar också i sötpotatismos.

Sötpotatismoset blir sött och ha gärna något surt tillbehör till som ex. fint tärnad tomat, avokado och mango blandat med vinäger, chili och olivolja. Här ett förslag med lax och salsa

4 portioner sötpotatismos

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram sötpotatis
  • 0,5 tsk salt till kokning
  • 2 dl varm mjölk eller soja- eller oatlymjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör eller olivolja

Tillagning

  1. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
  2. Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter (beroende på hur stora bitar du skurit sötpotatisen i) tills sötpotatisen är mjuk. Koka gärna upp vattnet i en the-kokare innan så sparar du el.
  3. Värm mjölk i en kastrull bredvid. Salta och peppra mjölken.
  4. Häll av vattnet och mosa sötpotatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.
  5. Späd och mosa ihop sötpotatisen med varm mjölk till önskad konsistens.
  6. Avsluta sötpotatismoset med en klick smör eller lite olivolja samt smaka av sötpotatismoset med salt och peppar.
  7. Servera sötpotatismoset.
E-mail
Medel: 4.4 (25 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer