Ostgratinerad blomkål

Ostgratinerad blomkål i gräddig sås med en touch av vitlök (valfritt). Ett jättegott grönsakstillbehör som passar till det mesta.
Sås, grönsak och gratäng i ett.
Kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.
Du kan ta fryst blomkål istället för färsk. Räkna då runt 550-600 gram till fyra portioner.

4 portioner ostgratinerad blomkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 800 gram huvud färsk blomkål
  • 1 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven ost som gratängost eller riven mozzarella
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten en halv tsk salt.
  3. Rensa och skär bort fula bitar av blomkålen samt skär den i buketter.
  4. Koka blomkålen i ca 5 minuter.
  5. Häll av blomkålen i ett durkslag.
  6. Smörj en ugnsform eller gratängform med smör och bred ut blomkålen.
  7. Tillsätt pressad vitlök (valfritt), salt och peppar och blanda runt.
  8. Slå på grädde och toppa med ost. Hit kan du förbereda och förvara i kylen om du önskar.
  9. Gratinera blomkålen i mitten av ugnen tills det bubblar och osten har fin färg i cirka 10 minuter.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer