Ostgratinerad blomkål
Ostgratinerad blomkål i gräddig sås med en touch av vitlök. Ett jättegott grönsakstillbehör som passar till det mesta.
Sås, grönsak och gratäng i ett.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka upp vatten en halv tsk salt.
- Rensa och skär bort fula bitar av blomkålen samt skär den i buketter.
- Koka blomkålen i ca 5 minuter.
- Häll av blomkålen i ett durkslag.
- Smörj en ugnsform eller gratängform med smör och bred ut blomkålen.
- Tillsätt pressad vitlök (valfritt), salt och peppar och blanda runt.
- Slå på grädde och toppa med ost. Hit kan du förbereda och förvara i kylen om du önskar.
- Gratinera blomkålen i mitten av ugnen tills det bubblar och osten har fin färg i cirka 10 minuter.
Tips
Du kan ta fryst blomkål istället för färsk. Räkna då runt 550-600 gram till fyra portioner.
Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal