Ostgratinerad blomkål

Introduktion och förberedelse

Ostgratinerad blomkål i gräddig sås med en touch av vitlök (valfritt). Ett jättegott grönsakstillbehör som passar till det mesta. Sås, grönsak och gratäng i ett.

Kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör. Du kan ta fryst blomkål istället för färsk. Räkna då runt 550-600 gram till fyra portioner.

4 portioner ostgratinerad blomkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 800 gram huvud färsk blomkål
  • 1 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven ost som gratängost eller riven mozzarella
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten en halv tsk salt.
  3. Rensa och skär bort fula bitar av blomkålen samt skär den i buketter.
  4. Koka blomkålen i ca 5 minuter.
  5. Häll av blomkålen i ett durkslag.
  6. Smörj en ugnsform eller gratängform med smör och bred ut blomkålen.
  7. Tillsätt pressad vitlök (valfritt), salt och peppar och blanda runt.
  8. Slå på grädde och toppa med ost. Hit kan du förbereda och förvara i kylen om du önskar.
  9. Gratinera blomkålen i mitten av ugnen tills det bubblar och osten har fin färg i cirka 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.9 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.