Ostgratinerad blomkål

Ostgratinerad blomkål i gräddig sås med en touch av vitlök (valfritt). Ett jättegott grönsakstillbehör som passar till det mesta.
Sås, grönsak och gratäng i ett.
Kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.
Du kan ta fryst blomkål istället för färsk. Räkna då runt 550-600 gram till fyra portioner.

4 portioner ostgratinerad blomkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 800 gram huvud färsk blomkål
  • 1 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven ost som gratängost eller riven mozzarella
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten en halv tsk salt.
  3. Rensa och skär bort fula bitar av blomkålen samt skär den i buketter.
  4. Koka blomkålen i ca 5 minuter.
  5. Häll av blomkålen i ett durkslag.
  6. Smörj en ugnsform eller gratängform med smör och bred ut blomkålen.
  7. Tillsätt pressad vitlök (valfritt), salt och peppar och blanda runt.
  8. Slå på grädde och toppa med ost. Hit kan du förbereda och förvara i kylen om du önskar.
  9. Gratinera blomkålen i mitten av ugnen tills det bubblar och osten har fin färg i cirka 10 minuter.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat