Matvete

Recept med matvete som huvudingrediens eller passande del av receptet. Matvete är helt vete - med en del av skalet samt grodden kvar som är gott att koka och innehåller fibrer, långsamma kolhydrater och mycket protein (13 %). Kan ersätta bulgur, qousqous, råris, risottoris med mera i recept.

Prova att laga en matveteotto likt vanlig risotto. Byt ut riset mot matvete - koktiden är runt 15 minuter - så det går dessutom lite snabbare.

Enkelt och gott är ex. att blanda i fräst svamp som champinjoner, Karl-Johan eller kantareller och/eller fräst hackad grönkål. Matveteotton passar också att servera som egen förrätt eller huvudrätt ex. med mer parmesan, fin olivolja, skalade räkor eller frästa pilgrimsmusslor samt några droppar tryffelolja.

Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som odlar spannmål som vete med mera.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.