Matvete

Recept med matvete som huvudingrediens eller passande del av receptet. Matvete är helt vete - med en del av skalet samt grodden kvar som är gott att koka och innehåller fibrer, långsamma kolhydrater och mycket protein (13 %). Kan ersätta bulgur, qousqous, råris, risottoris med mera i recept.

Prova att laga en matveteotto likt vanlig risotto. Byt ut riset mot matvete - koktiden är runt 15 minuter - så det går dessutom lite snabbare. Enkelt och gott är ex. att blanda i fräst svamp som champinjoner, Karl-Johan eller kantareller och/eller fräst hackad grönkål. Matveteotton passar också att servera som egen förrätt eller huvudrätt ex. med mer parmesan, fin olivolja, skalade räkor eller frästa pilgrimsmusslor samt några droppar tryffelolja.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.