Tomatveteotto

Tomatveteotto passar när du vill ha omväxling och ett nyttigt, gott och billigt tillbehör till det mesta. En variant på risotto med matvete istället för ris och kokt med tomat, spenat, chili, basilika och en nypa parmesan.

Gott som tillbehör till det mesta som råkorv, isterband, falukorv, grillad eller stekt lax, kyckling, fisk, grillspett, räkor, halloumi, grillade grönsaker som paprika - zucchin - tomat och aubergine med mera. Funkar där risotto passar som tillbehör. Passar också som kallt tillbehör på en buffé, salladsbuffé eller liknande.

Tomatveteotton är godast nylagad - som risotto - men kan såklart ätas som rester sedan - ex. om man dukar upp den som en kall sallad till grönsallad och annan råkost som tillbehör.

Matvete är hela korn vete med fibrer, långsamma kolhydrater samt dubbelt så mycket protein som vanligt ris (13%). Matveteotton är vegetarisk men med parmesan som är gjord med löpe (ej vegetariskt) - så skippa den om du ska bjuda vegetarianer som bryr sig om löpe i ost. 

Blir vegetariskt och vegan med grönsaksbuljong, olivolja (istället för smör) samt om du skippar osten.

4 portioner tomatveteotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 dl hackad lök som schalottenlök, gul lök, rödlök eller bananschalotten
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 3,5 dl matvete
  • 1 burk krossade tomater
  • 35 gram färsk babyspenat, 0,5 påse
  • 1/2 dl finriven parmesan
  • 1 buljongstärning grönsak eller kyckling
  • 4 dl vatten
  • 2 msk hackad persilja (ev. fryst)
  • 2 msk hackad basilika (ev. fryst)
  • 8 cocktailtomater
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala lök och vitlök. Finhacka löken samt pressa vitlöken och lägg i en kastrull med tjock botten. Tillsätt chiliflakes, smör och olivolja.
  2. Fräs löken under omrörning en minut. Det får inte få färg utan bara svettas.
  3. Tillsätt tomatpurén och fräs några sekunder till. Tillsätt sedan matvetet och fräs ytterligare en halv minut under omrörning.
  4. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och vatten.
  5. Låt puttra på låg värme i 15 minuter. Smaka mot slutet så att matvetet är kokt men ändå har lite tuggmotstånd.
  6. Riv parmesanost. Skölj spenat och grovhacka den. Spara ev. resten av spenaten att garnera med. Skölj och halvera cocktailtomater.
  7. Tillsätt spenaten, cocktailtomater, hackad persilja, hackad basilika, parmesanosten samt koka ihop någon minut under omrörning.
  8. Smaka av tomatveteotton med salt och svartpeppar samt ev. mer chili om du gillar det - ta några droppar tabasco exempelvis.
  9. Servera tomatveteotton varm eller låt den svalna och förvara i kylen samt servera kall till sallader eller buffé. Då kan du också lägga upp matveteotton på fat och strö över mer färsk spenat, färska blad basilika, hackad persilja, riven parmesan samt fler delade cocktailtomater om du vill garnera extra fint.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer