Saffransglass glass med saffran

Gul och god hemgjord saffransglass. Glassen passar kanske bäst till jul men även när som för dig som gillar saffran.

Kan serveras med färska bär som hallon, blåbär, hjortron osv. Samt garneras med pepparkaka eller pepparkakssmulor.

Om du vill kan du laga glassen som en parfait genom att helt enkelt hälla glassmassan i en avlång brödform klädd med gladplast eller i portionsformar och frysa några timmar. Ta fram och tina i kylen någon timme innan servering.

1 liter saffransglass

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 6 dl grädde
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk brännvin
  • 1,5 dl socker
  • 6 äggulor
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Stöt saffran i en mortel. Blanda ev. med brännvin så får du ut mer smak av saffran (som löser sig i alkohol).
  2. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  3. Koka upp grädde med saffran under omrörning. Ta av från värmen.
  4. Vispa äggulorna med socker fluffigt i en stor skål.
  5. Vispa sedan ner den varma grädden i äggulorna.
  6. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt till 80 grader. Ta av från värmen.
  7. Rör i gelatinblad och låt de lösas upp.
  8. Häll upp i en bunke och låt svalna. Ställ att kallna i kylen i några timmar eller över natten så får glassen bäst smak.
  9. Kör glassmassan i glassmaskin eller gör glassen för hand.
  10. Servera glassen nygjord eller frys in den i en bunke till senare. Då stelnar den också mer om du önskar det.
  11. Hemgjord glass med två bunkar och is: Ta en stor rostfri bunke och fyll till hälften med is, vatten och några msk salt. Ställ sedan ner en något mindre rostfri bunke i is och saltvattnet (som nu håller ca -3 grader). Låt massan frysa runt kanterna i några minuter och rör då och då tills glassen stelnat.
  12. Du kan också göra glassen i frysen i en behållare som du tar fram och rör då och då.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer