Rökt kalkon med rotfruktsgratäng

Introduktion och förberedelse

Skivad rökt kalkon med krämig rotfruktsgratäng som sås och tillbehör i ett. Enkel och god vardagsmat.

Servera gärna någon kokt grönsak till som ex. broccoli, bönor eller blomkål.

Lätt att laga till många

Lätt att laga till många - kanske till föreningsfesten, medlemsfesten eller middag med laget.

Gratängerna kan då förberedas innan i aluminiumformar eller stora formar och värmas till servering. Skiva upp kalkon och garnera med persilja på fat. Förslagsvis med en stor tomatsallad och grönsallad till.

För vegetarianer kan du också ha en skål med tärnad rökt tofu till som de kan äta istället för kalkonen.

Varianter

Istället för rökt hel kalkon kan du ta rökt fårfiol, varmkökt lax eller sik, kassler, stekt halloumi eller rökt tofu.

Rökt kalkon i skivor serverad med krämig gratäng med rotfrukter och broccoli.
Rökt kalkon i skivor serverad med krämig gratäng med rotfrukter och broccoli. Den varma gratängen passar bra till den kalla kalkonen både som sås och tillbehör.

4 portioner rökt kalkon med rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram kålrot
  • 400 gram potatis
  • 2,5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 500 gram rökt helt kalkonbröst eller motsvarande
  • TILLBEHÖR: 200 gram broccoli, 1 huvud
  • 4 msk hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort det yttersta skalet på rotselleri och kålrötterna.
  3. Skär dem i delar och strimla dem sedan så fint du kan.
  4. Lägg i en gratängform.
  5. Skala palsternacka och potatis. Dela i delar och strimla dem så fint du kan och blanda sedan med rotsellerin, kålrötterna, salt, peppar och grädde.
  6. Häll över mjölk så att det nästan täcker rotfrukterna.
  7. Grädda rotfruktsgratängen i mitten av ugnen i ca 1 timme. Täck ev. över med lite folie om den blir för mörk på toppen.
  8. Koka upp broccolin och kokan den mjuk några minuter i saltat vatten.
  9. Skär upp den rökta kalkonen i ca 5 mm tunna skivor och servera med rotfruktsgratängen samt den kokta broccolin samt garnera gärna med lite grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.