Rökt kalkon med rotfruktsgratäng

Enkel och god vardagsmat. Istället för rökt hel kalkon kan du ta fårfiol, varmkökt lax eller sik, kassler eller stekt halloumi.
Servera gärna någon kokt grönsak till som ex. broccoli, bönor eller blomkål.

4 portioner rökt kalkon med rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram kålrot
  • 400 gram potatis
  • 2,5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • ca 500 g rökt helt kalkonbröst
  • Tillbehör: 200 gram broccoli ca 1 huvud
  • Hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort det yttersta skalet på rotselleri och kålrötterna.
  3. Skär dem i delar och strimla dem sedan så fint du kan.
  4. Lägg i en gratängform.
  5. Skala palsternacka och potatis. Dela i delar och strimla dem så fint du kan och blanda sedan med rotsellerin, kålrötterna, salt, peppar och grädde.
  6. Häll över mjölk så att det nästan täcker rotfrukterna.
  7. Grädda rotfruktsgratängen i mitten av ugnen i ca 1 timme. Täck ev. över med lite folie om den blir för mörk på toppen.
  8. Koka upp broccolin och kokan den mjuk några minuter i saltat vatten.
  9. Skär upp den rökta kalkonen i ca 5 mm tunna skivor och servera med rotfruktsgratängen samt den kokta broccolin samt garnera gärna med lite grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer