Rökt kalkon med rotfruktsgratäng
Skivad rökt kalkon med krämig rotfruktsgratäng som sås och tillbehör i ett. Enkel och god vardagsmat.
Servera gärna någon kokt grönsak till som ex. broccoli, bönor eller blomkål.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär bort det yttersta skalet på rotselleri och kålrötterna.
- Skär dem i delar och strimla dem sedan så fint du kan.
- Lägg i en gratängform.
- Skala palsternacka och potatis. Dela i delar och strimla dem så fint du kan och blanda sedan med rotsellerin, kålrötterna, salt, peppar och grädde.
- Häll över mjölk så att det nästan täcker rotfrukterna.
- Grädda rotfruktsgratängen i mitten av ugnen i ca 1 timme. Täck ev. över med lite folie om den blir för mörk på toppen.
- Koka upp broccolin och kokan den mjuk några minuter i saltat vatten.
- Skär upp den rökta kalkonen i ca 5 mm tunna skivor och servera med rotfruktsgratängen samt den kokta broccolin samt garnera gärna med lite grovhackad bladpersilja.
Lätt att laga till många
Lätt att laga till många - kanske till föreningsfesten, medlemsfesten eller middag med laget.
Gratängerna kan då förberedas innan i aluminiumformar eller stora formar och värmas till servering. Skiva upp kalkon och garnera med persilja på fat. Förslagsvis med en stor tomatsallad och grönsallad till.
För vegetarianer kan du också ha en skål med tärnad rökt tofu till som de kan äta istället för kalkonen.
Varianter
Istället för rökt hel kalkon kan du ta rökt fårfiol, varmkökt lax eller sik, kassler, stekt halloumi eller rökt tofu.
Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal