Rökt kalkon med rotfruktsgratäng

Introduktion och förberedelse

Enkel och god vardagsmat. Istället för rökt hel kalkon kan du ta fårfiol, varmkökt lax eller sik, kassler eller stekt halloumi.

Servera gärna någon kokt grönsak till som ex. broccoli, bönor eller blomkål.

4 portioner rökt kalkon med rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram kålrot
  • 400 gram potatis
  • 2,5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • ca 500 g rökt helt kalkonbröst
  • Tillbehör: 200 gram broccoli ca 1 huvud
  • Hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort det yttersta skalet på rotselleri och kålrötterna.
  3. Skär dem i delar och strimla dem sedan så fint du kan.
  4. Lägg i en gratängform.
  5. Skala palsternacka och potatis. Dela i delar och strimla dem så fint du kan och blanda sedan med rotsellerin, kålrötterna, salt, peppar och grädde.
  6. Häll över mjölk så att det nästan täcker rotfrukterna.
  7. Grädda rotfruktsgratängen i mitten av ugnen i ca 1 timme. Täck ev. över med lite folie om den blir för mörk på toppen.
  8. Koka upp broccolin och kokan den mjuk några minuter i saltat vatten.
  9. Skär upp den rökta kalkonen i ca 5 mm tunna skivor och servera med rotfruktsgratängen samt den kokta broccolin samt garnera gärna med lite grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.