Röd curry med kyckling eller biff

En god thailändsk curry med röd chilipasta, kokosmjölk, limeblad, thaibasilika och fisksås. Blir också gott med fläskkött som fläskfilé eller kotlett.
Servera med jasminris eller risnudlar.
Med hemgjord röd chilipasta blir curryn mycket god. Det tar dock lite tid att laga currypastan. Men det sparar du in nästa gång - satsen för currypastan räcker till minst 10 portioner. Frys in resten till nästa gång. Currypastan håller sig även i kylen en vecka.
Det går också bra använda köpt färdig röd currypasta men har du smakat hemgjord currypasta så vill du gärna ha det istället.
Leta upp en välsorterad asiatisk affär så hittar du ingredienser där samt ev. en stor mortel.

4 portioner röd curry med kyckling eller biff

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • Torra kryddor - del ett: 2 msk vitpeppar
  • 2 msk hela korianderfrön
  • 2 msk hel kummin
  • 0,5 tsk salt
  • Färska (blöta) kryddor - del två: 2 citrongräs
  • 4 tsk färsk galangalrot - ca en tumme
  • 2 msk korianderrot (roten från färsk koriander) ca 2 st
  • 2 tsk färsk gurkmeja (ca en halv tumme)
  • 2 tsk finstrimlat skal från en Kaffir lime (knottrig lime)
  • 20 röda torkade chilifrukter (beroende på önskad styrka). Välj gärna en mild sort som stora Spur chilis (15 st) eller 30-40 av mindre (och mild) sort.
  • 2 små schalottenlökar
  • 8 klyftor vitlök
  • 2 msk räkpasta (thai schrimp paste)
  • RÖD CURRY MED KYCKLING ELLER BIFF: 400 gram kycklingfilé eller mör biff
  • 2 msk matolja, vegetabilisk som majs- eller solrosolja
  • 400 gram kokosmjölk (en burk)
  • 2 msk röd chilipasta
  • 6 kaffir limeblad
  • 10 blad thaibasilika
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk palmsocker (eller 0,5 msk vanligt socker)
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. RÖD CHILIPASTA: Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
  2. Lägg över i en stor mortel.
  3. Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
  4. Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
  5. Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
  6. Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
  7. Tillsätt chilis till morteln.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
  9. Tillsätt räkpasta.
  10. Mortla till en fin pasta. Lägg upp i en skål, glas eller plastburk.
  11. RÖD CURRY MED KYCKLING ELLER BIFF: Börja koka ris om du vill ha det till.
  12. Vik limebladen på mitten längs stjälken och riv bort stjälken.
  13. Strimla limebladen fint. Lägg på en tallrik. Spara fyra blad till garnering.
  14. Strimla thaibasilika. Lägg med limebladen. Spara fyra blad till garnering.
  15. Skär köttet i strimlor mot köttfibrerna. Lägg i en skål.
  16. Hetta upp en wok eller stor gryta.
  17. Tillsätt oljan.
  18. Rör i röd chilipasta och fräs runt några sekunder. Ta inte så mycket i början - du kan smaka av med mer chilipasta i slutet för starkare chili.
  19. Tillsätt lite kokosmjölk i taget och rör ut i den röda chilipastan.
  20. När det kokat upp tillsätter du köttet och vänder runt. Låt småputtra på låg värme i ca 3-4 minuter. Rör då och då.
  21. Tillsätt fisksås, socker samt hälften av limelöven. Smaka av med salt och ev. mer chilipasta.
  22. Låt puttra några minuter till och rör då och då.
  23. Servera den röda curryn toppad med limeblad och thaibasilika samt med jasminris vid sidan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer