Sötsurt fläsk

Sötsurt fläsk på thailändskt vis med ananas, lök, paprika, morot, minimajs, zucchini, tomat och ostronsås.
Blir också gott med vit fisk, lax, kyckling eller räkor.
Du behöver helst en wok att laga i. Det går också med en stekpanna att bryna i samt sedan lägga över i en större panna där man håller allt varmt samt blandar ihop rätten.
Palmsocker finns i två varianter i välsorterade asiatiska affärer - mjukt på burk eller i hård form i en slags kaka. Den hårda varianten av palmsocker måste du hacka upp eller riva sönder när du tillsätter den.
Om du vill garnera som på bilden så är det selleriblad på toppen. Det går också bra med färsk koriander eller bladpersilja.

2 portioner sötsurt fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram fläskkött som kotlett, fläskfilé eller fläskkarré
  • 1 msk frityrmix (ex. Santa Maria) eller majsmjöl
  • 2 msk äggvita
  • 2 tsk buljongpulver (ex. Kung Markattas grönsaksbuljongpulver) eller 1,5 krm salt, 1 krm svartpeppar samt 0,5 tsk socker
  • 2 dl japanskt ströbröd eller vanligt ströbröd
  • 1,5 dl matolja, vegetabilisk ex. majsolja eller solrosolja
  • 1/4 färsk ananas
  • 1 morot
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 röd paprika
  • 4 färska minimajs (eller från burk)
  • 0,5 zucchini
  • 1 tomat
  • 2 stjälkar vårlök eller salladslök (eller ett knippe gräslök)
  • 4 msk ostronsås
  • 4 msk ketchup eller chilisås (ketchup-varianten)
  • 1 tsk palmsocker (eller brunt socker, farinsocker eller strösocker)
  • 2 dl vatten
  • Några blad färsk koriander, bladpersilja eller selleriblad till garnering

Tillagning

  1. Skär fläskköttet i mumsbitstora bitar mot fibrerna.
  2. Blanda dem med buljongpulver och sedan frityrmix.
  3. Rör i och massera in äggvitan.
  4. Ös upp ströbröd på en tallrik och vänd fläskköttet runt om i ströbrödet. Lägg över på en tallrik.
  5. Förbered resterande ingredienser: skär bort skal på ananasen, klyfta den i bitar och skär i små strimlor.
  6. Skala och skär morötter i halvor på längden och sedan i sneda ca 3 mm tunna slantar. Om du vill kan du använda en räfflad klniv.
  7. Skala och skär den gula löken i grova klyftor och sedan varje klyfta i 3 delar till grova bitar.
  8. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  9. Skölj paprikan, kärna ur och skär i ca 1x1 cm tärningar.
  10. Skölj minimajs och skär dem i ca 0,5 cm breda slantar.
  11. Skölj zucchini samt tomat och skär i ca 1x1 cm tärningar.
  12. Skölj och skär vårlök, salladslök eller gräslök i ca 3 cm långa bitar. Lägg ev. undan några bitar till garnering.
  13. Dags att börja woka (eller steka i stekpanna): hetta upp matolja i woken (eller stekpanna) till lite högre än medelvärme.
  14. Lägg i fläskköttet en bit i taget. Vicka runt woken och se till att olja kommer åt alla bitar. Bryn fläskköttet på en sida först och vänd den sedan och bryn andra sidan gyllenbrun tills köttet är genomstekt.
  15. Lägg upp fläskköttet på en tallrik med hushållspapper. Spara oljan i woken.
  16. Woka och stek grönsakerna i oljan - morot, lök, paprika, minimajs och zucchini. Bryn grönsakerna några minuter och rör då och då.
  17. Tillsätt ananas och tomat. Fräs någon minut till.
  18. Tillsätt ostronsås, ketchup eller chilisås, socker samt den gröna löken (vårlök, salladslök eller gräslök). Blanda i vatten till en såsig konsistens, koka upp och smaka av med salt samt svartpeppar.
  19. Lägg upp det stekta fläsket på ett fat och ös över grönsaksblandningen.
  20. Servera och garnera med några blad färsk koriander, bladpersilja eller selleriblad.
  21. Sötsurt fläsk är gott med thailändskt jasminris till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer