Sötsurt fläsk
Sötsurt fläsk på thailändskt vis med ananas, lök, paprika, morot, minimajs, zucchini, tomat och ostronsås.
Jättegod sötsur gryta jag fick laga på en matkurs i Thailand och skrivit så att det passar att laga hemma.
Med skivat marinerat och panerat wokat fläsk i en sötsur sås samt massor med grönsaker som ananas, lök, paprika, morot, minimajs och zucchini.
Tillagning
- Skär fläskköttet i mumsbitstora bitar mot fibrerna.
- Blanda dem med buljongpulver och sedan frityrmix.
- Rör i och massera in äggvitan.
- Ös upp ströbröd på en tallrik och vänd fläskköttet runt om i ströbrödet. Lägg över på en tallrik.
- Förbered resterande ingredienser: skär bort skal på ananasen, klyfta den i bitar och skär i små strimlor.
- Skala och skär morötter i halvor på längden och sedan i sneda ca 3 mm tunna slantar. Om du vill kan du använda en räfflad klniv.
- Skala och skär den gula löken i grova klyftor och sedan varje klyfta i 3 delar till grova bitar.
- Börja koka jasminris om du vill ha det till.
- Skölj paprikan, kärna ur och skär i ca 1x1 cm tärningar.
- Skölj minimajs och skär dem i ca 0,5 cm breda slantar.
- Skölj zucchini samt tomat och skär i ca 1x1 cm tärningar.
- Skölj och skär vårlök, salladslök eller gräslök i ca 3 cm långa bitar. Lägg ev. undan några bitar till garnering.
- Dags att börja woka (eller steka i stekpanna): hetta upp matolja i woken (eller stekpanna) till lite högre än medelvärme.
- Lägg i fläskköttet en bit i taget. Vicka runt woken och se till att olja kommer åt alla bitar. Bryn fläskköttet på en sida först och vänd den sedan och bryn andra sidan gyllenbrun tills köttet är genomstekt.
- Lägg upp fläskköttet på en tallrik med hushållspapper. Spara oljan i woken.
- Woka och stek grönsakerna i oljan - morot, lök, paprika, minimajs och zucchini. Bryn grönsakerna några minuter och rör då och då.
- Tillsätt ananas och tomat. Fräs någon minut till.
- Tillsätt ostronsås, ketchup eller chilisås, socker samt den gröna löken (vårlök, salladslök eller gräslök). Blanda i vatten till en såsig konsistens, koka upp och smaka av med salt samt svartpeppar.
- Lägg upp det stekta fläsket på ett fat och ös över grönsaksblandningen.
- Servera och garnera med några blad färsk koriander, bladpersilja eller selleriblad samt lite grovhackad gräslök.
- Sötsurt fläsk är gott med thailändskt jasminris till.
Serveringsförslag
Gott med kokt ris till - gärna klibbigt thairis som jasminris.
Vidare kan du duka upp en liten thailändsk buffé med kycklingwoken, kokt ris, stekt ris med ananas, kyckling med cashewnötter, kyckling med röd currypasta eller andra thairätter.
Du behöver
Du behöver helst en wok att laga i. Det går också med en stekpanna att bryna i samt sedan lägga över i en större panna där man håller allt varmt samt blandar ihop rätten.
Palmsocker finns i två varianter i välsorterade asiatiska affärer - mjukt på burk eller i hård form i en slags kaka.
Den hårda varianten av palmsocker måste du hacka upp eller riva sönder när du tillsätter den.
Varianter
Blir också gott med vit fisk, lax, quorn, tempeh, tofu, kyckling, nötkött eller räkor.
Garnering
Om du vill garnera som på bilden så är det selleriblad och gräslök på toppen.
Det går också bra med färsk koriander eller bladpersilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 532 kcal