Sötsurt fläsk

Sötsurt fläsk på thailändskt vis med ananas, lök, paprika, morot, minimajs, zucchini, tomat och ostronsås.

Jättegod sötsur gryta jag fick laga på en matkurs i Thailand och skrivit så att det passar att laga hemma.

Med skivat marinerat och panerat wokat fläsk i en sötsur sås samt massor med grönsaker som ananas, lök, paprika, morot, minimajs och zucchini.

2 portioner sötsurt fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram fläskkött som kotlett, fläskfilé eller fläskkarré
  • 1 msk frityrmix eller majsmjöl
  • 2 msk äggvita
  • 2 tsk buljongpulver (ex. Kung Markattas grönsaksbuljongpulver) eller 1,5 krm salt, 1 krm svartpeppar samt 0,5 tsk socker
  • 2 dl japanskt ströbröd eller vanligt ströbröd
  • 1,5 dl matolja, vegetabilisk ex. majsolja eller solrosolja
  • 1/4 färsk ananas
  • 1 morot
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 röd paprika
  • 4 färska minimajs (eller från burk)
  • 0,5 zucchini
  • 1 tomat
  • 2 stjälkar salladslök eller ett knippe gräslök
  • 4 msk ostronsås
  • 4 msk ketchup eller chilisås (ketchup-varianten)
  • 1 tsk palmsocker (eller brunt socker, farinsocker eller strösocker)
  • 2 dl vatten
  • GARNERING: Några blad selleri, färsk koriander eller bladpersilja samt hackad gräslök

Tillagning

  1. Skär fläskköttet i mumsbitstora bitar mot fibrerna.
  2. Blanda dem med buljongpulver och sedan frityrmix.
  3. Rör i och massera in äggvitan.
  4. Ös upp ströbröd på en tallrik och vänd fläskköttet runt om i ströbrödet. Lägg över på en tallrik.
  5. Förbered resterande ingredienser: skär bort skal på ananasen, klyfta den i bitar och skär i små strimlor.
  6. Skala och skär morötter i halvor på längden och sedan i sneda ca 3 mm tunna slantar. Om du vill kan du använda en räfflad klniv.
  7. Skala och skär den gula löken i grova klyftor och sedan varje klyfta i 3 delar till grova bitar.
  8. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  9. Skölj paprikan, kärna ur och skär i ca 1x1 cm tärningar.
  10. Skölj minimajs och skär dem i ca 0,5 cm breda slantar.
  11. Skölj zucchini samt tomat och skär i ca 1x1 cm tärningar.
  12. Skölj och skär vårlök, salladslök eller gräslök i ca 3 cm långa bitar. Lägg ev. undan några bitar till garnering.
  13. Dags att börja woka (eller steka i stekpanna): hetta upp matolja i woken (eller stekpanna) till lite högre än medelvärme.
  14. Lägg i fläskköttet en bit i taget. Vicka runt woken och se till att olja kommer åt alla bitar. Bryn fläskköttet på en sida först och vänd den sedan och bryn andra sidan gyllenbrun tills köttet är genomstekt.
  15. Lägg upp fläskköttet på en tallrik med hushållspapper. Spara oljan i woken.
  16. Woka och stek grönsakerna i oljan - morot, lök, paprika, minimajs och zucchini. Bryn grönsakerna några minuter och rör då och då.
  17. Tillsätt ananas och tomat. Fräs någon minut till.
  18. Tillsätt ostronsås, ketchup eller chilisås, socker samt den gröna löken (vårlök, salladslök eller gräslök). Blanda i vatten till en såsig konsistens, koka upp och smaka av med salt samt svartpeppar.
  19. Lägg upp det stekta fläsket på ett fat och ös över grönsaksblandningen.
  20. Servera och garnera med några blad färsk koriander, bladpersilja eller selleriblad samt lite grovhackad gräslök.
  21. Sötsurt fläsk är gott med thailändskt jasminris till.
En bricka med några av ingredienserna till sötsurt fläsk på thailändskt vis
Förbered gärna en bricka ingredienser innan du börjar woka - ovan blad av selleri samt grovt strimlad gräslök, vatten, morot i stora räfflade bitar, en skål med morot, zucchini och minimajs i tärningar; marinerat och panerat fläsk i skivor; röd och grön paprika, färsk hackad ananas, tomat och gul lök.

Serveringsförslag

Gott med kokt ris till - gärna klibbigt thairis som jasminris.

Vidare kan du duka upp en liten thailändsk buffé med kycklingwoken, kokt ris, stekt ris med ananas, kyckling med cashewnötter, kyckling med röd currypasta eller andra thairätter.

Du behöver

Du behöver helst en wok att laga i. Det går också med en stekpanna att bryna i samt sedan lägga över i en större panna där man håller allt varmt samt blandar ihop rätten.

Palmsocker finns i två varianter i välsorterade asiatiska affärer - mjukt på burk eller i hård form i en slags kaka.

Den hårda varianten av palmsocker måste du hacka upp eller riva sönder när du tillsätter den.

Varianter

Blir också gott med vit fisk, lax, quorn, tempeh, tofu, kyckling, nötkött eller räkor.

Garnering

Om du vill garnera som på bilden så är det selleriblad och gräslök på toppen.

Det går också bra med färsk koriander eller bladpersilja.

Friterat sötsurt fläsk på thailändskt vis upplagt på tallrik
Friterat sötsurt fläsk på thailändskt vis med massor med grönsaker. Garnerat med selleriblad och gräslök.

E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 532 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-10