Thaikyckling med cashewnötter

Introduktion och förberedelse

Thaikyckling med cashewnötter, chili, paprika, lök, morot och minimajs.

Gott med kokt ris till - gärna klibbigt thairis som jasminris.

Vidare kan du duka upp en liten thailändsk buffé med kycklingwoken, kokt ris, stekt ris med ananas, sötsurt fläsk, kyckling med röd currypasta eller andra thairätter.

Du behöver

  • Du behöver helst en wok att laga i.
  • Det går att laga i upp till fyra portioner i en stor wok med gasspis. Enklast är dock om du dubblar receptet och lagar till flera kan du woka i omgångar och lägga över efterhand i en större gryta eller panna med höga kanter där du blandar ihop allt med såser och smaksättare till servering.
  • Utan wok kan du bryna i omgångar i en stekpanna och lägga över i en gryta eller större panna med höga kanter efterhand.

Varianter

  • Du kan ha i andra grönsaker som zucchini, äggplanta, miniäggplanta, spetspaprika, gröna bönor, vaxbönor och liknande.
  • Det går också med färdig fryst wokblandning men godast blir det med färska grönsaker.
  • Gillar du vitlök kan du hacka i en klyfta och ta när du blandar ihop wokade grönsaker med kycklingen i woken.

Palmsocker

Palmsocker finns i två varianter i välsorterade asiatiska affärer - mjukt på burk - se bild - eller i hård form i en slags kaka. Den hårda varianten av palmsocker måste du hacka upp och riva sönder innan du tillsätter den.

Palmsocker kan ersättas med vanligt strösocker eller råsocker.

Garnering

Om du vill garnera som på bilden så är det selleriblad - du kan också ta färsk koriander.

Vidare garnerade jag med en bit av en tjockare salladslök eller knipplök som du skär i strimlor i toppen - den ska sitta ihop i nedre delen - och lägger i en skål med kallt vatten minst 20 minuter - då krullar den ihop sig som på bilden.

Thaikyckling wok med cashewnötter och grönsaker på fat
Thaikyckling wok med cashewnötter, paprika, minimajs, salladslök smaksatt med färsk koriander, chili, ostronsås och palmsocker. Gott med jasminris till.

2 portioner thaikyckling med cashewnötter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 gram kycklingfilé
  • 1 msk frityrmix (ex. Santa Maria) eller maizena
  • 2 msk äggvita
  • 2 tsk buljongpulver (ex. Kung Markattas grönsaksbuljongpulver) eller 1,5 krm salt, 1 krm svartpeppar samt 0,5 tsk socker
  • 5 msk matolja, vegetabilisk ex. majsolja eller solrosolja
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 morot
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 röd paprika
  • 4 färska minimajs (eller från burk)
  • 4 msk ostronsås
  • 1 msk thailändsk chilisås som svag chilipasta ex Mae Pranom thai chili paste
  • 1 tsk palmsocker eller råsocker eller strösocker
  • 4 torkade hela chilifrukter eller 1 tsk chiliflakes
  • 2 stjälkar salladslök (eller ett knippe gräslök)
  • 1 dl blad färsk koriander till garnering

Tillagning

  1. Skär kycklingfiléerna i mumsbitstora skivor mot fibrerna.
  2. Blanda dem med buljongpulver och sedan frityrmix.
  3. Rör i och massera in äggvitan. Sätt i kylen medan du förbereder resterande ingredienser.
  4. Rosta cashewnötterna i woken tills de fått färg. Häll över på en tallrik och låt svalna.
  5. Börja koka jasminris eller annat ris om du vill ha det till kycklingen.
  6. Skala och skär morötter i halvor på längden och sedan i sneda ca 3 mm tunna slantar.
  7. Skala och skär den gula löken i grova klyftor och sedan varje klyfta i 3 delar till grova bitar.
  8. Skölj paprikan, kärna ur och skär i ca 1x1 cm tärningar.
  9. Skölj minimajs och skär dem i ca 0,5 cm breda slantar.
  10. Skölj och skär salladslök eller gräslök i ca 3 cm långa bitar. Lägg undan några bitar till garnering.
  11. Dags att börja woka (eller steka i stekpanna): hetta upp matolja i woken (eller stekpanna) till lite högre än medelvärme.
  12. Tillsätt kycklingen i en hög i mitten och sprid försiktigt ut den i botten. Lägg i hela torkade chilis eller strö över chiliflakes. Bryn kycklingen på en sida först och vänd den sedan och bryn andra sidan gyllenbrun.
  13. Lägg upp kycklingen mot kanten på sidan av woken (eller lägg över i en annan stor panna med höga kanter om du stekt den i stekpanna samt håll varmt).
  14. Woka grönsakerna - morot, lök, paprika och minimajs. Bryn dem några minuter och rör då och då.
  15. Blanda ihop grönsaker med kycklingen i woken (eller i stora pannan).
  16. Tillsätt ostronsås, chilisås, socker, cashewnötter samt den gröna löken (salladslök eller gräslök). Blanda och smaka av med salt.
  17. Servera och garnera med några blad färsk koriander eller selleriblad samt lite av salladslöken eller gräslöken.
  18. Thaikyckling med cashewnötter är gott med thailändskt jasminris till.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.