Thaikyckling med cashewnötter

Thaikyckling med cashewnötter, chili, paprika, lök, morot och minimajs. Du behöver helst en wok att laga i. Det går också med en stekpanna att bryna i samt sedan lägga över i en större panna där man håller allt varmt samt blandar ihop rätten.

Palmsocker finns i två varianter i välsorterade asiatiska affärer - mjukt på burk eller i hård form i en slags kaka. Den hårda varianten av palmsocker måste du hacka upp eller riva sönder när du tillsätter den.

Om du vill garnera som på bilden så är det selleriblad samt en salladslök som skär i strimlor i toppen och lägger i en skål med kallt vatten ca 20 minuter så att den krullar sig fint.

2 portioner thaikyckling med cashewnötter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram kycklingfilé
  • 1 msk frityrmix (ex. Santa Maria) eller majsmjöl
  • 2 msk äggvita
  • 2 tsk buljongpulver (ex. Kung Markattas grönsaksbuljongpulver) eller 1,5 krm salt, 1 krm svartpeppar samt 0,5 tsk socker
  • 5 msk matolja, vegetabilisk ex. majsolja eller solrosolja
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 morot
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 röd paprika
  • 4 färska minimajs (eller från burk)
  • 4 msk ostronsås
  • 1 msk thailändsk chilisås (svag cilipasta ex Mae Pranom thai chili paste)
  • 1 tsk palmsocker (eller brunt socker, farinsocker eller strösocker)
  • 4 torkade hela chilifrukter eller 1 tsk chiliflakes
  • 2 stjälkar vårlök eller salladslök (eller ett knippe gräslök)
  • 1 dl blad färsk koriander till garnering

Tillagning

  1. Skär kycklingfiléerna i mumsbitstora skivor mot fibrerna.
  2. Blanda dem med buljongpulver och sedan frityrmix.
  3. Rör i och massera in äggvitan. Sätt i kylen medan du förbereder resterande ingredienser.
  4. Rosta cashewnötterna i woken tills de fått färg. Häll över på en tallrik och låt svalna.
  5. Börja koka jasminris om du vill ha det till kycklingen.
  6. Skala och skär morötter i halvor på längden och sedan i sneda ca 3 mm tunna slantar.
  7. Skala och skär den gula löken i grova klyftor och sedan varje klyfta i 3 delar till grova bitar.
  8. Skölj paprikan, kärna ur och skär i ca 1x1 cm tärningar.
  9. Skölj minimajs och skär dem i ca 0,5 cm breda slantar.
  10. Skölj och skär vårlök, salladslök eller gräslök i ca 3 cm långa bitar. Lägg undan några bitar till garnering.
  11. Dags att börja woka (eller steka i stekpanna): hetta upp matolja i woken (eller stekpanna) till lite högre än medelvärme.
  12. Tillsätt kycklingen i en hög i mitten och sprid försiktigt ut den i botten. Lägg i hela torkade chilis eller strö över chiliflakes. Bryn kycklingen på en sida först och vänd den sedan och bryn andra sidan gyllenbrun.
  13. Lägg upp kycklingen mot kanten på sidan av woken (eller lägg över i en annan stor panna med höga kanter om du stekt den i stekpanna samt håll varmt).
  14. Tillsätt grönsakerna - morot, lök, paprika och minimajs. Bryn dem några minuter och rör då och då.
  15. Blanda ihop grönsaker med kycklingen i woken (eller i stora pannan).
  16. Tillsätt ostronsås, chilisås, socker, cashewnötter samt den gröna löken (vårlök, salladslök eller gräslök). Blanda och smaka av med salt.
  17. Servera och garnera med några blad färsk koriander eller selleriblad samt lite av salladslöken, vårlöken eller gräslöken.
  18. Thaikyckling med cashewnötter är gott med thailändskt jasminris till.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer