Stekt ris med ananas

Introduktion och förberedelse

Stekt ris på thailändskt vis med ananas, bacon, curry, cashewnötter och lök. Gott thailändskt stekt ris kan du servera som huvudrätt eller tillbehör.

Serverad som huvudrätt räcker riset till två portioner och som tillbehör till fyra.

Andra rätter som passar med riset är thaikyckling med cashew, sötsurt fläsk, kyckling med röd currypasta eller andra thairätter.

Riset kan garneras med extra ananas och ev. hackad salladslök eller gräslök.

Du behöver

Laga stekt ris på kokt ris som jasminris eller klibbigt thairis. Eller om du har kokt ris över. Det går att laga på annat ris än jasminris ex. basmatiris eller vanligt ris.

Du behöver en wok att steka riset i. En stor stekpanna med höga kanter går också.

Varianter

  • Du kan ta vanligt svenskt strösocker eller råsocker men gärna thailändskt palmsocker. Palmsocker finns i två varianter i välsorterade asiatiska affärer - mjukt på burk eller i hård form i en slags kaka. Den hårda varianten av palmsocker måste du hacka upp eller riva sönder när du tillsätter den.
  • Istället för färsk ananas är det ok med burkananas.
  • Annat gott i stekt ris är gröna ärtor, majs, linser och andra grönsaker efter tycke.
  • Uteslut bacon för vegetarisk variant - smaka av med lite extra salt.

Stekt ris på thaivis på fat med ägg, ananas och fläsk.
Stekt jasminris på thaivis blir matigt och gott med curry, ägg, ananas, fläsk, cashewnötter och Maggi sojasås.

2-4 portioner stekt ris med ananas

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl kokt jasminris eller klibbigt thairis
  • 1 dl cashewnötter
  • 0,5 gul lök
  • 1/4 färsk ananas
  • 4 ägg
  • 1 pkt skivat bacon (140 gram)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk currypulver
  • 5 msk matolja, vegetabilisk som ex. solrosolja eller majsolja
  • 1 tsk råsocker eller strösocker, helst thailändskt palmsocker

Tillagning

  1. Koka 2 portioner jasminris enligt paket. Ta av riset från kokningen några minuter tidigare än enligt koktiden så att det ännu har lite fast kärna i mitten. Riset ska ju lagas och stekas igen. Är riset för kokt så blir det lätt bara mosigt och mer en röra av riset.
  2. Rosta cashewnötterna i woken eller stekpanna tills de fått färg. Sätt åt sidan på en tallrik eller skål.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Skär ananas i klyftor och sedan små bitar.
  5. Strimla bacon.
  6. Dags att laga det stekta riset: värm olja i woken eller stekpanna. Värmen ska vara något över medelvärme.
  7. Fräs löken under omrörning någon minut.
  8. Tillsätt bacon, dela på den och fräs någon minut till.
  9. Peta upp lök och bacon på kanten av woken eller pannan. Tillsätt ägg och rör runt samt blanda äggula och vitan. Bred ut i pannan. Stek ägget tills det är till 80% stekt. Vänd det och hacka det grovt med stekspaden.
  10. Tillsätt riset och fräs runt samt blanda med lök, bacon och ägget.
  11. Tillsätt curry, salt och socker samt ananas. Blanda och vänd runt.
  12. Forma och packa riset till en rund hög och fräs det på något högre värme någon minut så att det bryns på undersidan. Vänd riset och bryn andra sidan någon minut till.
  13. Smaka av riset med salt och en skvätt ljus soja som Maggi ljus sojasås.
  14. Servera det steka riset. Garnera gärna med lite extra färsk ananas i bitar som på bilden.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.