Stekt ris med ananas

Stekt ris med ananas, bacon, curry, cashewnötter och lök. Gott thailändskt stekt ris kan du servera som huvudrätt eller tillbehör.
Serverad som huvudrätt räcker riset till två portioner - som tillbehör till fyra.
Laga stekt ris på nykokt ris eller om du har kokt ris över. Det går att laga på annat ris än jasminris ex. basmatiris eller vanligt ris.
Du behöver en wok att steka riset i. En stor stekpanna med höga kanter går också.
Riset kan garneras med extra ananas och ev. hackad salladslök eller gräslök.
Istället för färsk ananas är det ok med burkananas.
Annat gott i stekt ris är gröna ärtor, majs, linser och andra grönsaker efter tycke.
Uteslut bacon för vegetarisk variant (smaka av med lite extra salt).

2-4 portioner stekt ris med ananas

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 portioner kokt jasminris enligt paket (ca 5 dl kokt ris)
  • 1 dl cashewnötter
  • 0,5 gul lök
  • 1/4 färsk ananas
  • 4 ägg
  • 1 pkt skivat bacon (140 gram)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk currypulver
  • 5 msk matolja, vegetabilisk som ex. solrosolja eller majsolja

Tillagning

  1. Koka 2 portioner jasminris enligt paket. Ta av riset från kokningen några minuter tidigare än enligt koktiden så att det ännu har lite fast kärna i mitten. Riset ska ju lagas och stekas igen. Är riset för kokt så blir det lätt bara mosigt och mer en röra av riset.
  2. Rosta cashewnötterna i woken eller stekpanna tills de fått färg. Sätt åt sidan på en tallrik eller skål.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Skär ananas i klyftor och sedan små bitar.
  5. Strimla bacon.
  6. Dags att laga det stekta riset: värm olja i woken eller stekpanna. Värmen ska vara något över medelvärme.
  7. Fräs löken under omrörning någon minut.
  8. Tillsätt bacon, dela på den och fräs någon minut till.
  9. Peta upp lök och bacon på kanten av woken eller pannan. Tillsätt ägg och rör runt samt blanda äggula och vitan. Bred ut i pannan. Stek ägget tills det är till 80% stekt. Vänd det och hacka det grovt med stekspaden.
  10. Tillsätt riset och fräs runt samt blanda med lök, bacon och ägget.
  11. Tillsätt curry, salt och socker samt ananas. Blanda och vänd runt.
  12. Forma och packa riset till en rund hög och fräs det på något högre värme någon minut så att det bryns på undersidan. Vänd riset och bryn andra sidan någon minut till.
  13. Smaka av riset med salt och ev. en skvätt ljus soja (typ Maggi ljus sojasås).
  14. Servera det steka riset.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer