Stekt ris med ananas

Stekt ris med ananas, bacon, curry, cashewnötter och lök. Gott thailändskt stekt ris kan du servera som huvudrätt eller tillbehör.
Serverad som huvudrätt räcker riset till två portioner - som tillbehör till fyra.
Laga stekt ris på nykokt ris eller om du har kokt ris över. Det går att laga på annat ris än jasminris ex. basmatiris eller vanligt ris.
Du behöver en wok att steka riset i. En stor stekpanna med höga kanter går också.
Riset kan garneras med extra ananas och ev. hackad salladslök eller gräslök.
Istället för färsk ananas är det ok med burkananas.
Annat gott i stekt ris är gröna ärtor, majs, linser och andra grönsaker efter tycke.
Uteslut bacon för vegetarisk variant (smaka av med lite extra salt).

2-4 portioner stekt ris med ananas

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 portioner kokt jasminris enligt paket (ca 5 dl kokt ris)
  • 1 dl cashewnötter
  • 0,5 gul lök
  • 1/4 färsk ananas
  • 4 ägg
  • 1 pkt skivat bacon (140 gram)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk currypulver
  • 5 msk matolja, vegetabilisk som ex. solrosolja eller majsolja

Tillagning

  1. Koka 2 portioner jasminris enligt paket. Ta av riset från kokningen några minuter tidigare än enligt koktiden så att det ännu har lite fast kärna i mitten. Riset ska ju lagas och stekas igen. Är riset för kokt så blir det lätt bara mosigt och mer en röra av riset.
  2. Rosta cashewnötterna i woken eller stekpanna tills de fått färg. Sätt åt sidan på en tallrik eller skål.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Skär ananas i klyftor och sedan små bitar.
  5. Strimla bacon.
  6. Dags att laga det stekta riset: värm olja i woken eller stekpanna. Värmen ska vara något över medelvärme.
  7. Fräs löken under omrörning någon minut.
  8. Tillsätt bacon, dela på den och fräs någon minut till.
  9. Peta upp lök och bacon på kanten av woken eller pannan. Tillsätt ägg och rör runt samt blanda äggula och vitan. Bred ut i pannan. Stek ägget tills det är till 80% stekt. Vänd det och hacka det grovt med stekspaden.
  10. Tillsätt riset och fräs runt samt blanda med lök, bacon och ägget.
  11. Tillsätt curry, salt och socker samt ananas. Blanda och vänd runt.
  12. Forma och packa riset till en rund hög och fräs det på något högre värme någon minut så att det bryns på undersidan. Vänd riset och bryn andra sidan någon minut till.
  13. Smaka av riset med salt och ev. en skvätt ljus soja (typ Maggi ljus sojasås).
  14. Servera det steka riset.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer