Grillad kotlett med sötsur grönsaksröra
Introduktion och förberedelse
Grillade kotletter blir gott med en sötsur grönsaksröra - en asiatisk variant till grillat med sötsur sås och paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner.
Serveringsförslag
Kan serveras med jasminris, råris eller basmatiris. Breda bandnudlar passar också till.
Varianter
Istället för kotlett kan du ta annat kött som fläskkarré, fläskytterfilé, fläskfilé, kycklingfilé, biff eller vegetariskt som halloumiost eller Tzayspett.
Tillagning
- Tänd grillen. Du kan också steka kotletterna i grillpanna eller stekpanna.
- Börja koka jasminris om du vill ha det till.
- Skär paprikan i tärningar ca 2x2 cm stora bitar.
- Skär av skalet från ananasen, dela den och skär bort den inre stammen. Skär ananasen i 2x2 cm kuber. Ananas som blir över är kanongott att ha i kylen och äta kall.
- Skala löken och dela den. Skär i grova tärningar.
- Rensa och skär svampen i bitar.
- Fräs grönsakerna lite i taget i en stekpanna eller wok i lite olja.
- Lägg över in en stor kastrull eller skål efter hand.
- Gör sötsur tomatsås: Blanda allt: pressad vitlök, maizena, tomatketchup eller chilisås, chili, tomatpuré, socker, vinäger, vatten och salt. Vispa ihop och koka upp. Rör då och då.
- Tillsätt såsen till grönsakerna i grytan eller blanda allt i woken samt koka upp. Smaka av med salt samt vitpeppar.
- Vänd kotletterna i lite olivolja samt salta och peppra dem.
- Grilla eller stek kotletterna i 4-5 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomstekta.
- Plocka och skölj isbergssallad om du vill ha det till.
- Lägg ev. upp grönsakerna samt kotletterna på toppen med ett sköljt blad isbergssallad under vid servering. Servera med förslagsvis kokt ris.
Uppskattat näringsvärde per portion: 559 kcal