Grillad kotlett med sötsur grönsaksröra

Grillade kotletter blir gott med en sötsur grönsaksröra - en asiatisk variant till grillat med sötsur sås och paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner.

Kan serveras med jasminris, råris eller basmatiris. Breda bandnudlar passar också till.

Räkna 4 kotletter på ca 150 gram styck med ben eller ca 130 gram per styck utan ben.

Istället för kotlett kan du ta annat kött som fläskkarré, fläskytterfilé, fläskfilé, kycklingfilé, biff eller vegetariskt som halloumiost eller Tzayspett.

4 portioner grillad kotlett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kotlett utan ben
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 huvud isbergssallad till servering
  • GRÖNSAKER: 2 röda paprikor
  • 1 halv färsk ananas (går också bra med burkananas i skivor)
  • 2 gula lökar
  • 8 champinjoner
  • 2 msk matolja
  • SÖTSURSÅS: 1 klyfta vitlök
  • 2 dl ketchup eller chilisås
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk chiliflakes eller tabasco eller valfri het hackad chili eller het chilisås efter smak
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Tänd grillen. Du kan också steka kotletterna i grillpanna eller stekpanna.
  2. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  3. Skär paprikan i tärningar ca 2x2 cm stora bitar.
  4. Skär av skalet från ananasen, dela den och skär bort den inre stammen. Skär ananasen i 2x2 cm kuber. Ananas som blir över är kanongott att ha i kylen och äta kall.
  5. Skala löken och dela den. Skär i grova tärningar.
  6. Rensa och skär svampen i bitar.
  7. Fräs grönsakerna lite i taget i en stekpanna eller wok i lite olja.
  8. Lägg över in en stor kastrull eller skål efter hand.
  9. Gör sötsur tomatsås: Blanda allt: pressad vitlök, maizena, tomatketchup eller chilisås, chili, tomatpuré, socker, vinäger, vatten och salt. Vispa ihop och koka upp. Rör då och då.
  10. Tillsätt såsen till grönsakerna i grytan eller blanda allt i woken samt koka upp. Smaka av med salt samt vitpeppar.
  11. Vänd kotletterna i lite olivolja samt salta och peppra dem.
  12. Grilla eller stek kotletterna i 4-5 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomstekta.
  13. Plocka och skölj isbergssallad om du vill ha det till.
  14. Lägg ev. upp grönsakerna samt kotletterna på toppen med ett sköljt blad isbergssallad under vid servering. Servera med förslagsvis kokt ris.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.