Grillad kotlett med sötsur grönsaksröra
Introduktion och förberedelse
Grillade kotletter blir gott med en sötsur grönsaksröra - en asiatisk variant till grillat med sötsur sås och paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner.
Serveringsförslag
- Kan serveras med jasminris, råris eller basmatiris.
 - Breda bandnudlar passar också till.
 
Varianter
Istället för kotlett kan du ta annat kött som fläskkarré, fläskytterfilé, fläskfilé, kycklingfilé, biff eller vegetariskt som halloumiost eller Tzayspett.
Tillagning
- Tänd grillen. Du kan också steka kotletterna i grillpanna eller stekpanna.
 - Börja koka jasminris om du vill ha det till.
 - Skär paprikan i tärningar ca 2x2 cm stora bitar.
 - Skär av skalet från ananasen, dela den och skär bort den inre stammen. Skär ananasen i 2x2 cm kuber. Ananas som blir över är kanongott att ha i kylen och äta kall.
 - Skala löken och dela den. Skär i grova tärningar.
 - Rensa och skär svampen i bitar.
 - Fräs grönsakerna lite i taget i en stekpanna eller wok i lite olja.
 - Lägg över in en stor kastrull eller skål efter hand.
 - Gör sötsur tomatsås: Blanda allt: pressad vitlök, maizena, tomatketchup eller chilisås, chili, tomatpuré, socker, vinäger, vatten och salt. Vispa ihop och koka upp. Rör då och då.
 - Tillsätt såsen till grönsakerna i grytan eller blanda allt i woken samt koka upp. Smaka av med salt samt vitpeppar.
 - Vänd kotletterna i lite olivolja samt salta och peppra dem.
 - Grilla eller stek kotletterna i 4-5 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomstekta.
 - Plocka och skölj isbergssallad om du vill ha det till.
 - Lägg ev. upp grönsakerna samt kotletterna på toppen med ett sköljt blad isbergssallad under vid servering. Servera med förslagsvis kokt ris.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 559 kcal