Vaniljsås eller Creme Anglaise
Vaniljsås eller Crème Anglaise. Laga en vaniljsås från grunden med äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart äkta vaniljstång.
Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme - helst ett vattenbad - tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse som maizena i såsen.
Använd en tjockbottnad kastrull och vattenbad för att vara på säkra sidan.
Såsen kan förberedas i god tid och förvaras några dagar i kylen.
Tillagning
- Skär vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull med mjölken.
- Lägg i vaniljstjälken också.
- Koka upp mjölken/grädden. Akta så den inte bränns eller kokar över. Ta av från värmen och låt stå 5-10 minuter att svalna något och ta smak.
- Ta upp vaniljstången.
- Vispa under tiden äggulor med socker samt maizena eller potatismjöl i en skål några minuter till en fluffig smet.
- Koka upp en vid kastrull med 1/3 vatten att använda som vattenbad när du värmer såsen.
- Vispa ner äggsmeten i mjölken och sätt i kastrullen i vattenbadet. Värm vattenbadet så det sjuder och nästan kokar. Rör sakta i vaniljsåsen hela tiden tills blandningen tjocknar. Ha tålamod - det kan ta ett tag - räkna 10-20 minuter. Vaniljsåsen ska bli så tjock att den täcker ytan på en sked med ett lätt, krämigt lager. Den blir dock inte så tjock som vaniljvisp.
- Vaniljsåsen får absolut inte börja koka eller gryna sig likt äggröra. Högsta värme vaniljsås tål är 74 grader - kolla med termometer när det börjar närma sig. Ta av från värmen. Börjar den tjockna för mycket så sätt kastrullen i vasken och spola kallt vatten under. Eller häll upp vaniljsåsen i en annan bunke. Risken är annars att eftervärmen i kastrullen får vaniljsåsen att spricka till äggröra.
- Ta av från värmen och låt vaniljsåsen svalna något. Rör då och då.
- Vaniljsåsen kan serveras varm eller kall. Den kan förberedas i god tid och förvaras kall i kylen några dagar. Den kan inte värmas igen dock.
- Extra god, fluffig och krämig blir såsen om du blandar i 1 dl lättvispad grädde innan servering.
Varianter
- Du kan minska mängden socker om du vill ha en lite mindre söt sås - förslagsvis till 0,75 eller 0,5 dl socker.
- Du kan också smaksätta såsen med någon tsk likör eller kallt starkt kaffe som espresso.
- Blanda i någon dl vispad grädde i såsen så får du en fluffig och krämig vaniljsås som passar till färska jordgubbar, bär, pajer med mera.
- Smaksätt med några krm finriven tonkaböna för en twist på vaniljsmaken. Då kan du även utesluta vaniljstången.
Serveringsförslag
- Vaniljsåsen kan serveras nygjord varm eller kall - den går dock ej att värma igen.
- Serverar du den kall så vispa upp den igen hastigt innan servering.
- Vaniljsås passar till äppelkaka och andra söta pajer som bärpajer med mera.
- En klassiker är att som på bilden nedan servera såsen med några droppar halloncoulis - hallonsås - som du drar ut i mönster - förslagsvis hjärtan - med en knivsudd eller ändan på ett trägrillspett.
Uppskattat näringsvärde per portion: 217 kcal