Quinoasallad med tonfisk

Introduktion och förberedelse

Kall quinoasallad med tonfisk, majonnäs och grönsaker.

En sallad med quinoa, tonfisk, majonnäs, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.

Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.

Serveringsförslag

  • Passar som till lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
  • Servera med ett gott bröd samt ev. blandad grönsallad till.
  • Istället för tonfisk i vatten kan du ta tonfisk i olja.

Variant

Istället för majonnäs kan du ta matyoghurt för en smalare variant.

4 portioner quinoasallad med tonfisk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 stor tomat
  • 2 morötter
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk torkad basilika eller 10 hackade blad färsk basilika
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk fin vinäger, ex. vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)
  • 4 msk majonnäs
  • 1 burk tonfisk i vatten
  • TILLBEHÖR: 1 baguette eller surdegsbröd
  • 65 gram blandad grön sallad

Tillagning

  1. Mät upp vatten i en kastrull och koka upp. Gärna under lock.
  2. Mät upp och skölj under tiden quinoan i ljummet vatten i en skål - häll av vattnet.
  3. Tillsätt quinoan till det kokande vattnet, rör om och låt koka under lock på medelvärme i 15 minuter.
  4. Förbered under tiden övriga ingredienser.
  5. Koka de gröna ärtorna i 5 minuter. Kyl i durkslag. Lägg i en stor skål.
  6. Skölj tomaten och tärna den. Lägg i skålen.
  7. Skala och riv morötter fint. Lägg i skålen.
  8. Skölj och hacka bladpersilja. Lägg i skålen.
  9. Skölj och hacka färsk basilika om du använder det eller använd torkad basilika. Lägg i skålen.
  10. Skala och finhacka rödlöken. Lägg i skålen.
  11. Skala och pressa i vitlöken.
  12. Tillsätt olivolja, vinäger och peppar. Blanda runt.
  13. När quinonan kokt klart så blandar du i saltet.
  14. Spola quinoan kall i ett durkslag.
  15. Öppna tonfiskburken.
  16. Blanda quinoan med majonnäs, grönsakerna samt hälften av tonfisken i skålen. Servera från skålen eller lägg upp på fat och lägg på den resterande tonfisken.
  17. Smaka av quinoasalladen med salt, peppar samt vinäger.
  18. Servera tonfisk- och quinoasalladen med gott bröd samt gärna en blandad grönsallad till.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-30