Plommonsylt sylt med plommon

Plommonsylt. Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.
Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
Receptet kan halveras.

ca 2 liter plommonsylt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 liter (2 kg) plommon, reine-claude eller mirabeller
  • 1,5 kg syltsocker eller vanligt socker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa och skölj plommonen.
  2. Plomonsylt utan skal: koka upp en stor kastrull med hälften vatten. Skåra plommonen med ett kryss i botten och skålla dem - sänk ner dem i det kokande vattnet några i taget.
  3. Ta upp och lägg åt sidan efterhand. Låt svalna något så kan du dra av skalet.
  4. Plommonsylt med skal: låt skalet vara på när du delar dem och kärnar ur plommonen.
  5. Dela plommonen och ta ut kärnorna.
  6. Koka ihop socker och vatten i en stor kastrull under omrörning tills sockret löst sig till en simmig sockerlag.
  7. Sänk till medelvärme och tillsätt plommonen.
  8. Koka på låg värme i 30 minuter. Rör då och då.
  9. Skumma med en slev bort skum i kanterna.
  10. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar och sätt på lock direkt.
  11. Häll ev. paraffin över sylten innan de försluts.
  12. Förvara plommonsylten svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (30 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer