Plommonsylt sylt med plommon

Plommonsylt. Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.
Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
Receptet kan halveras.

ca 2 liter plommonsylt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 liter (2 kg) plommon, reine-claude eller mirabeller
  • 1,5 kg syltsocker eller vanligt socker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa och skölj plommonen.
  2. Plomonsylt utan skal: koka upp en stor kastrull med hälften vatten. Skåra plommonen med ett kryss i botten och skålla dem - sänk ner dem i det kokande vattnet några i taget.
  3. Ta upp och lägg åt sidan efterhand. Låt svalna något så kan du dra av skalet.
  4. Plommonsylt med skal: låt skalet vara på när du delar dem och kärnar ur plommonen.
  5. Dela plommonen och ta ut kärnorna.
  6. Koka ihop socker och vatten i en stor kastrull under omrörning tills sockret löst sig till en simmig sockerlag.
  7. Sänk till medelvärme och tillsätt plommonen.
  8. Koka på låg värme i 30 minuter. Rör då och då.
  9. Skumma med en slev bort skum i kanterna.
  10. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar och sätt på lock direkt.
  11. Häll ev. paraffin över sylten innan de försluts.
  12. Förvara plommonsylten svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (28 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer