Piroger med quornfärs
Piroger med vegetarisk fyllning med quornfärs smaksatt med tacokryddning av paprika, vitlök, spiskummin, chili med mera.
Tillagning
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
- Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll sedan i resten av degvätskan.
- Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
- Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
- Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
- Förbered fyllningen (exempelvis vegetarisk fyllning - se nedan).
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
- Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
- Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
- Vegetarisk fyllning: Bryn quornfärsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
- Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, chilipulver, cayennepulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
- Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.
Serveringsförslag
- Piroger är god utflyktsmat men passar också med en grönsallad som lätt lunch eller middag.
- Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Varianter
- Du kan ersätta kryddorna med taco kryddmix om du önskar.
- Du hittar fler förslag på fyllning här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal