Piroger med quornfärs

Introduktion och förberedelse

Piroger med vegetarisk fyllning med quornfärs smaksatt med tacokryddning av paprika, vitlök, spiskummin, chili med mera.

Serveringsförslag

  • Piroger är god utflyktsmat men passar också med en grönsallad som lätt lunch eller middag.
  • Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.

Varianter

  • Du kan ersätta kryddorna med taco kryddmix om du önskar.
  • Du hittar fler förslag på fyllning här.

24 st piroger med vegetarisk fyllning

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 13,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl till utbakning
  • 2 uppvispat ägg till pensling
  • Taco quornfärsfyllning: 500 g quornfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk tomatpure
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk maizena majsstärkelse

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll sedan i resten av degvätskan.
  4. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
  5. Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
  6. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
  7. Förbered fyllningen (exempelvis vegetarisk fyllning - se nedan).
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
  11. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
  13. Vegetarisk fyllning: Bryn quornfärsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
  14. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, chilipulver, cayennepulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
  15. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.
E-mail
Medel: 4 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-15