Piroger med skinka och ost

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hembakta piroger med skinka och ost. Du kan ta kokt skinka eller rökt skinka typ smörgåsskinka/påläggskinka. Som ost kan du ta en lagrad vanlig riven ost som Greve, Prästost eller Västerbotten. Riven mozzarella blir också gott.

Strimlad eller tärnad kassler eller lufttorkad skinka funkar också som fyllning. Rester på julskinka kan man också använda till fyllningen.

Vegetariska piroger får du med soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra som tapenade.

Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.

18 piroger

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst eller ett paket torkad
  • 7 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1 msk salt
  • 1 liter mjöl av t.ex råg, korn, graham
  • 7 dl vetemjöl
  • 200 gram strimlad skinka
  • 200 gram riven ost
  • 1 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Arbeta in övriga ingredienser.
  3. Ta vetemjölet sist - så mycket att degen släpper bunken utan att kladda.
  4. Jäs övertäckt 30 minuter.
  5. Knåda degen några minuter för hand eller i degblandare.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost och strimla skinka.
  8. Kavla ut degen, en omgång i taget.
  9. Skär i rundlar 15 x 15 cm stora.
  10. Strö en halv dl skinka och riven ost i en hög i mitten och vik ihop degen.
  11. Tryck till och fläta ihop kanterna.
  12. Pensla med ägg.
  13. Låt jäsa övertäckta på bakplåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter.
  14. Grädda pirogerna i 200 grader i cirka 20 minuter tills de fått färg och är genombakade.
  15. Låt pirogerna svalna något på galler innan servering. Skink- och ostpirogerna kan frysas när de svalnat.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-27

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.