Piroger med skinka och ost

Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade.
Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.

18 piroger

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst eller ett paket torkad
  • 7 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1 msk salt
  • 1 liter mjöl av t.ex råg, korn, graham
  • 7 dl vetemjöl
  • 200 gram strimlad skinka
  • 200 gram riven ost
  • 1 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Arbeta in övriga ingredienser.
  3. Ta vetemjölet sist - så mycket att degen släpper bunken utan att kladda.
  4. Jäs övertäckt 30 minuter.
  5. Knåda degen några minuter för hand eller i degblandare.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost och strimla skinka.
  8. Kavla ut degen, en omgång i taget.
  9. Skär i rundlar 15 x 15 cm stora.
  10. Strö en halv dl skinka och riven ost i en hög i mitten och vik ihop degen.
  11. Tryck till och fläta ihop kanterna.
  12. Pensla med ägg.
  13. Låt jäsa övertäckta på bakplåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter.
  14. Grädda pirogerna i 200 grader i cirka 20 minuter tills de fått färg och är genombakade.
  15. Låt pirogerna svalna något på galler innan servering. Skink- och ostpirogerna kan frysas när de svalnat.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer