Piroger med skinka och ost
Hembakta piroger med skinka och ost.
Tillagning
- Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke.
- Arbeta in övriga ingredienser.
- Ta vetemjölet sist - så mycket att degen släpper bunken utan att kladda.
- Jäs övertäckt 30 minuter.
- Knåda degen några minuter för hand eller i degblandare.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv ost och strimla skinka.
- Kavla ut degen, en omgång i taget.
- Skär i rundlar 15 x 15 cm stora.
- Strö en halv dl skinka och riven ost i en hög i mitten och vik ihop degen.
- Tryck till och fläta ihop kanterna.
- Pensla med ägg.
- Låt jäsa övertäckta på bakplåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter.
- Grädda pirogerna i 200 grader i cirka 20 minuter tills de fått färg och är genombakade.
- Låt pirogerna svalna något på galler innan servering. Skink- och ostpirogerna kan frysas när de svalnat.
Serveringsförslag
- Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.
- Passar också med en grönsallad som lätt lunch eller middag.
- Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Val av fyllning
- Du kan ta kokt skinka eller rökt skinka typ smörgåsskinka/påläggskinka.
- Som ost kan du ta en lagrad vanlig riven ost som Greve, Prästost eller Västerbotten. Riven mozzarella blir också gott.
Varianter
- Rester på julskinka kan man också använda till fyllningen.
- Strimlad eller tärnad kassler eller lufttorkad skinka funkar också som fyllning.
- Vegetariska piroger får du med soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra som tapenade.
- Du hittar fler förslag på fyllning här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal