Piroger med skinka och ost

Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade.
Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.

18 piroger

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst eller ett paket torkad
  • 7 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1 msk salt
  • 1 liter mjöl av t.ex råg, korn, graham
  • 7 dl vetemjöl
  • 200 gram strimlad skinka
  • 200 gram riven ost
  • 1 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Arbeta in övriga ingredienser.
  3. Ta vetemjölet sist - så mycket att degen släpper bunken utan att kladda.
  4. Jäs övertäckt 30 minuter.
  5. Knåda degen några minuter för hand eller i degblandare.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost och strimla skinka.
  8. Kavla ut degen, en omgång i taget.
  9. Skär i rundlar 15 x 15 cm stora.
  10. Strö en halv dl skinka och riven ost i en hög i mitten och vik ihop degen.
  11. Tryck till och fläta ihop kanterna.
  12. Pensla med ägg.
  13. Låt jäsa övertäckta på bakplåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter.
  14. Grädda pirogerna i 200 grader i cirka 20 minuter tills de fått färg och är genombakade.
  15. Låt pirogerna svalna något på galler innan servering. Skink- och ostpirogerna kan frysas när de svalnat.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept