Picklad inlagd lök

Picklad inlagd lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar. Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.

Välj fin ekologisk gul lök eller röd lök. Den mesta lök blir god som silverlök, schalottenlök, steklök eller tom purjolök blir gott.

Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.

0, 8 liter inlagd lök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 gula lökar eller annan lök efter tycke ex. rödlök
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 tsk vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp ättiksprit, socker, vatten, salt samt vitpeppar i en stor kastrull.
  2. Skala löken, halvera den och skär den i ca 0,5 cm klyftor.
  3. Lägg i löken i ättikslagen.
  4. Koka löken på medelvärme i ca 20 minuter tills den är glasartad och nästan genomskinlig.
  5. Fördela löken i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Se till att lagen täcker. Blanda annars lite extra lag av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
  6. Låt löken svalna.
  7. När löken svalnat kan du använda löken. Den blir också god om den får stå några dygn valt och mörkt. Håller flera veckor. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer