Picklad inlagd lök

Picklad inlagd lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar. Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.

Välj fin ekologisk gul lök eller röd lök. Den mesta lök blir god som silverlök, schalottenlök, steklök eller tom purjolök blir gott.

Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.

0, 8 liter inlagd lök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 gula lökar eller annan lök efter tycke ex. rödlök
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 tsk vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp ättiksprit, socker, vatten, salt samt vitpeppar i en stor kastrull.
  2. Skala löken, halvera den och skär den i ca 0,5 cm klyftor.
  3. Lägg i löken i ättikslagen.
  4. Koka löken på medelvärme i ca 20 minuter tills den är glasartad och nästan genomskinlig.
  5. Fördela löken i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Se till att lagen täcker. Blanda annars lite extra lag av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
  6. Låt löken svalna.
  7. När löken svalnat kan du använda löken. Den blir också god om den får stå några dygn valt och mörkt. Håller flera veckor. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer