Petit-chouer petit-chouerecept

Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem. Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.

Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser, tilltugg och mumsbitar. 

Förslag på fyllning till petit chouer:

Till dessert:

Vaniljkräm och vispad grädde samt ev. sylt eller färska bär som jordgubbar, vindruvor, hallon etc. Vidae kan man fylla dem som semlor med mandelmassa och vispad grädde. 

Till tilltugg:

Köp nån färdig röra eller godast: gör en röra av naturell grekisk yoghurt med strimlad lax och dill; eller räkor och dill; eller renstek och pepparrot; eller blåmögelost och hackade valnötter; eller hackad soltorkad tomat och hackad spenat.

15 stora el. 25 små petit-chouer

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten och smör i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölet och rör under kraftig vispning (gärna med en träslev) ihop det till en smet som släpper från kanterna.
  4. Tag kastrullen från värmen och kläck i ett ägg i taget som du hastigt rör ihop med degen.
  5. Dags att baka petit-chouerna: Du kan spritsa ut dem eller klicka ut dem på bakplåtspapper. De blir små petit-chouer om du gör valnötsstora klickar och större petit-chouer om du klickar dubbelt så stora.
  6. Baka petit-chouerna i mitten av ugnen.
  7. Gräddningstid: Stora petit-chouer ca 25 minuter; små petit-chouer ca 20 minuter
  8. Öppna inte ugnsluckan. De ska få färg och svält upp och blivit höga och fina.
  9. Låt dem kallna på galler.
  10. Klipp eller skär av toppen och fyll dem med önskad fyllning och sätt på locket (som semlor ungefär).
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer