Petit-chouer petit-chouerecept

Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem. Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.

Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser, tilltugg och mumsbitar. 

Förslag på fyllning till petit chouer:

Till dessert:

Vaniljkräm och vispad grädde samt ev. sylt eller färska bär som jordgubbar, vindruvor, hallon etc. Vidae kan man fylla dem som semlor med mandelmassa och vispad grädde. 

Till tilltugg:

Köp nån färdig röra eller godast: gör en röra av naturell grekisk yoghurt med strimlad lax och dill; eller räkor och dill; eller renstek och pepparrot; eller blåmögelost och hackade valnötter; eller hackad soltorkad tomat och hackad spenat.

15 stora el. 25 små petit-chouer

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten och smör i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölet och rör under kraftig vispning (gärna med en träslev) ihop det till en smet som släpper från kanterna.
  4. Tag kastrullen från värmen och kläck i ett ägg i taget som du hastigt rör ihop med degen.
  5. Dags att baka petit-chouerna: Du kan spritsa ut dem eller klicka ut dem på bakplåtspapper. De blir små petit-chouer om du gör valnötsstora klickar och större petit-chouer om du klickar dubbelt så stora.
  6. Baka petit-chouerna i mitten av ugnen.
  7. Gräddningstid: Stora petit-chouer ca 25 minuter; små petit-chouer ca 20 minuter
  8. Öppna inte ugnsluckan. De ska få färg och svält upp och blivit höga och fina.
  9. Låt dem kallna på galler.
  10. Klipp eller skär av toppen och fyll dem med önskad fyllning och sätt på locket (som semlor ungefär).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer