Vegetarisk pasta med solrospesto och grönsaker

Vegetarisk pasta med solrospesto och grönsaker är en mycket god vegetarisk pasta. Pesto på solrosfrön i pasta som spagetti toppat med säsongens grönsaker.
Här är receptet på en stor sats (5 dl) solrospesto och det är svårt att mixa en mindre sats. Spara istället pesto som blir över i kylen eller frys in.
Istället för spagetti kan du ta pasta som tagliatelle, penne, gnocchi eller skruvar.
Köp så fina och goda grönsaker du kan - helst Kravmärkta då de även ofta är godare och nyttigare.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner vegetarisk pasta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 4 msk olivolja att steka i
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 1 broccoli
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 zucchini
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Solrospesto: 3 dl solrosfrön
  • 2 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 30 blad färsk basilika
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Gör solrospeston: Mixa solrosfrön med olivoljan samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer.
  2. Riv osten fint och tillsätt den.
  3. Skala och pressa i vitlöken samt tillsätt dem.
  4. Finhacka basilikan och tillsätt den.
  5. Tillsätt salt och vitpeppar.
  6. Mixa eller rör ihop till en röra.
  7. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  8. Förbered grönsakerna som ska kokas mjuka men med tuggmotstånd och sedan fräsas i olivolja samt smaksättas med lite salt och peppar.
  9. Skala morötterna och slanta dem snett. Lägg i en skål med lite vatten och koka i 5 minuter i mikron eller lägg i en kastrull med lock och lite vatten och koka i 5 minuter. Häll av vattnet och fräs dem i någon msk olivolja tills de fått färg. Salt och peppra. Lägg i en stor skål.
  10. Skala och strimla gul lök och röd lök. Stek i någon msk olivolja i 5 minuter på medelvärme tills löken är mjuk. Lägg i skålen med morötter.
  11. Skala och hacka vitlök. Dela och skölj purjolöken och stimla den. Stek vitlök och purjolök i ca 5 minuter i någon msk olivolja i ca 3 minuter på medelvärme. Lägg i skålen med morötter.
  12. Skölj broccolin och dela i buketter. Lägg i en skål med lite vatten och mikra i 5 minuter eller koka under lock i en kastrull i 5 minuter. Spara gärna stjälken. Rensa den och strimla den så kan du steka den också i några minuter ex. med zucchinin.
  13. Skölj zucchinin och halvera den på längden och skär i 1 cm halvmånar. Lägg zucchinin i en skål med lite vatten och mikra i 3 minuter eller koka i en kastrull med lite vatten i 3 minuter. Häll av vattnet och stek zucchinin i någon msk olivolja så att den får färg. Salta och peppra. Lägg zucchinin i skålen. Blanda runt.
  14. Smaka av grönsakerna med salt och peppar.
  15. Koka pastan.
  16. När pastan koka klart häller du av den.
  17. Blanda i ca 2 dl solrospesto i pastan.
  18. Lägg upp pastan och toppa med grönsakerna.
  19. Garnera ev. den vegetariska pastan med riven parmesanost om du önskar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat