Chokladkakor eller chokladsnittar
Klassiska sneda knapriga spröda chokladkakor, chokladsnittar eller chokladbröd garnerade med pärlsocker.
Tillagning
- Låt smör eller margarin bli rumsvarmt.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skär matfettet i kuber. Tillsätt strösocker, bakpulver, kakao, vaniljsocker och ett ägg. Tillsätt 4 dl vetemjöl till att börja med. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. 0,5 dl vetemjöl till om degen är för klibbig. Den ska precis släppa från kanterna och hålla ihop men ej vara smulig. Degen ska ej knådas vidare. Spara 0,5 dl vetemjöl till utbakningen och rullning.
- Dela degen i 6 delar och rulla ut med lite mjöl till fingertjocka längder lika långa som kortsidan på en bakplåt. Placera på en bakplåt med bakplåtspapper under. Platta till längderna något.
- Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda chokladsnittarna mitt i ugnen i 15 minuter tills de fått fin färg. Akta så de inte bränns.
- Ta ut och låt längderna svalna något. Skär dem sedan i sneda bitar - snitt - ca 2 cm breda när de ännu varma och mjuka.
- Låt chokladsnittarna svalna helt.
Serveringsförslag
Passar till fika, kafferep, utflykt - fest eller vardag.
Förvaring
Förvaras i lufttät burk helst i kassaskåp. Kan frysas.
Varianter
Man kan även garnera med flagad mandel blandat eller istället för pärlsocker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal