Sirapskakor, kolasnittar eller kolakakor

Introduktion och förberedelse

Sirapskakor, kolakakor eller kolasnittar. Goda, sega och lite knäckiga kakor med smak av kola från sirap.

Serveringsförslag

  • Goda småkakor till fika, kafferep, fest, utflykt eller till vardags.
  • Kan bakas i god tid och frysas in.

Med eller utan ingefära

Ingefära är valfritt men gott ihop med sirap- och kolasmaken. Tillsätt ca 1 tsk torkad ingefära eller en msk färsk finriven ingefära när du blandar degen.

Varianter

  • Lakritskolasnittar får du om du tar i 1 msk lakritspulver eller lakritssirap i degen.
  • Apelsinkolasnittar får du med 1 tsk finrivet apelsinskal. Även gott med citronskal. Välj ekologisk apelsin eller citron. Skrubba skalet noga innan.
  • Pepparkakssnittar och saffranssnittar är två andra goda varianter till advent, lucia och jul.

Kolakakor, sirapskakor, sirapssnittar eller kolasnittar på kakfat.
Kakorna får god kolasmak och lite knäckiga i konsistensen av sirap. Jag gillar att ha i lite mald ingefära också som ger lite twist och passar med vanilj, smör och kolasmaken.

20 stycken kola- eller sirapskakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk mald torkad ingefära (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt eller så mikrar du det försiktigt så det blir mjukt utan att smälta i en bunke.
  3. Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke någon minut med elvisp.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver samt vaniljsocker i en andra bunke. Blanda i mald torkad ingefära om du vill eller annan smaksättning enligt ovan - det är dock valfritt.
  5. Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
  6. Dela degen i två delar. Forma varje del till längder på ca 33 cm - de ska få plats liggandes på din ugnsplåt. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Tryck och platta till dem så de blir ca 5-8 cm breda med en gaffel.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter eller tills de fått fin färg. Passa dem mot slutet så de ej bränns.
  8. Låt svalna något innan du skär dem medan de ännu är lite varma i sneda snitt på ca 2-3 cm breda snittar.
  9. Låt sedan kakorna svalna helt.
  10. Förvara lufttätt med lite bakplåtspapper mellan lagren i burkar. Kakorna eller snittarna kan även frysas in.
E-mail
Medel: 3.6 (128 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-29