Skumtoppar

Introduktion och förberedelse

Min variant på skumtoppar du kan spritsa på kex eller kakor som pepparkakor, Digestivekex eller andra kex.

De kan sedan garneras med rostad kokos eller valfritt strössel.

Serveringsförslag

Passar till advent och jul eller till fika, barnkalas, kakbuffé eller om de är på pepparkakor till jul, advent eller lucia.

Med chokladdoppad botten

Pensla eller doppa kexen eller kakorna med smält choklad innan du spritsar på skumtoppingen om du önskar. Fördelen är att då mjuknar ej kexen eller kakorna utan håller sig knapriga och goda.

Garnering

Skumtopparna kan garneras med rostade kokosflingor, färgat strössel, silverkulor, chokladströssel eller valfritt festligt strössel.

Riven choklad eller hyvlad choklad, hyvlada rostad kokos, finhackade nötter som hasselnötter, rostade mandelspån, pistagenötter eller kanderade nötter blir också fint och lite lyxigare.

Framförhållning

Tänk på att skumtopparna ska stå i kylen och stelna i ca fyra timmar.

Val av kex eller kakor

Du kan ta valfria runda tunna söta kex eller kakor. Några förslag är havreflarn, Brago, Mariekex, runda pepparkakor, Digestivekex eller liknande.

Chokladdoppade runda kex eller kakor funkar utmärkt - fyll med chokladen upp mot fyllningen.

Varianter

  • Istället för att spritsa dem låga som jag gjort på bilderna kan du spritsa dem högre och sedan garnera på samma vis med kokosflingor och/eller smält choklad eller strössel.
  • Du kan smaksätta äggskummet med choklad som dessa chokladskumrutor.
  • Skummet kan också smaksättas med annan smak som hushållsarom med vanilj, pepparmynta, hallonsaft, jordgubbssaft eller bananarom.
  • Två andra varianter är att göra kokosrutor eller skumsandwich - skummfyllda dubbla kex, kakor eller pepparkakor.

Skumtoppar på chokladdoppade Digestivekex
Skumtoppar på chokladdoppade Digestivekex. Du kan köpa färdiga Digestivekex eller baka egna Digestive för lite överkurs. Med choklad på botten så håller sig kexen knapriga längre.

30 - 35 st skumtoppar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,25 msk gelatinpulver
  • 3,5 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 äggvitor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 35 runda pepparkakor, 30 Digestivekex eller andra runda kex eller kakor
  • 150 gram 70 % choklad eller valfri sort typ blockchoklad
  • 1 dl färgat strössel, chokladströssel eller rostade kokosflingor till garnering

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Blanda ner vaniljsocker och vispa någon minut till.
  7. Lägg ut pepparkakorna på en bricka.
  8. Lägg över skummet i en spritspåse utan munstycke.
  9. Spritsa toppar på varje pepparkaka.
  10. MED CHOKLAD: Bryt choklad i bitar och lägg i en liten kastrull. Sätt kastrullen i en större panna med höga kanter med sjudande vatten.
  11. Smält chokladen under omrörning. Pensla översidan på kexen eller kakorna med den smälta chokladen och låt svalna samt stelna.
  12. GARNERING: Rosta riven kokos i en stekpanna eller använd strössel och strö över skumtopparna.
  13. Ställ in skumtopparna i kylen - räkna ca 4 timmar - och låt stelna samt kallna helt.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.