Pepparcupcakes

Cupcakes med smak av pepparkakskryddor toppade med frosting och garnerade med strössel.

Använder du stora amerikanska formar så blir det mindre antal cupcakes ca hälften och så får du grädda cupcakesen några minuter extra.

20 pepparcupcakes

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 dl farinsocker eller vanligt socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl gräddfil, kesella eller creme fraiche
  • Frosting: 2 dl färskost som Philadelphia
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 25 gram mjukt smör
  • 1 dl chokladströssel, silverkulor eller valfritt strössel

Tillagning

  1. Ta fram smör eller margarin så att det mjuknar i en skål. Eller mjuka upp i mikron men smält det inte.
  2. Vispa smör och socker i en bunke i några minuter.
  3. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
  4. Blanda de torra ingredienserna - vetemjöl, grahamsmjöl, kanel, kardemumma samt bakpulver i en bunke.
  5. Vispa ner mjölblandningen med smör- och sockerblandningen samt gräddfil.
  6. Fyll muffinsformar till 3/4 och grädde dem i 20 minuter. Använder du större amerikanska formar får du grädda några minuter extra.
  7. Ta ut cupcakesen och låt de svalna innan du brer på frosting.
  8. Frosting: Rör ihop alla ingredienser i en bunke till en jämn glasyr.
  9. Bred frosting på cupcakesen och garnera med valfritt strössel.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-08-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer