Pasta penne med svamp och grädde

Pasta penne med svamp, grädde och lök. En vegetarisk pasta som är mycket god till fest som vardags.
Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar. Eller färsk tagliatelle (gör då såsen först).
Räkna ca 20 stora svampar. Istället för purjolök kan du ta några vårlökar eller knipplökar.
Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay.
Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan, vinäger passar till.

4 portioner pasta penne med svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram penne
  • 300 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake
  • 1 halv purjolök
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 tsk ljus japansk soja
  • 2 msk vinäger eller citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller basilika eller blanda
  • 1 dl riven parmesanost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan och börja koka den.
  2. Sätt på en stor kastrull till pastasåsen.
  3. Skiva svamp, hacka lök och vitlök.
  4. Fräs svamp och lök i såskastrullen i olivoljan i någon minut. Rör runt.
  5. Tillsätt mjöl och rör runt.
  6. Tillsätt mjölk och rör runt. Tillsätt grädden. Koka några minuter. Rör då och då.
  7. Hacka persilja eller basilikan. Tillsätt till såsen.
  8. Smaka av pastasåsen med salt, soja, svartpeppar och citronsaft.
  9. När pastan har kokt klart och är al dente (har tuggmotstånd men är kokt) så blanda ner pastan i såsen (eller såsen i pastakastrullen). Eller servera pasta och sås var för sig.
  10. Riv parmesan och servera till pastan.
E-mail
Medel: 4.7 (13 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer