Pasta penne med svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Pasta penne med svamp, grädde och lök. En vegetarisk pasta som är mycket god till fest som vardags.

Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar. Eller färsk tagliatelle - gör då såsen först. Överkurs är att laga egen pasta tagliatelle.

Räkna ca 20 stora svampar. Istället för purjolök kan du ta några knipplökar eller salladslökar.

Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan, vinäger passar till.

Det finns fryst blandad tärnad blandad svamp som går snabbt att fräsa till denna pasta. Godast blir det med färsk svamp som champinjon, skogschampinjoner, portabello, karl-johan, kantareller eller shiitake. Du kan ta en sort eller blanda de du vill.

Att dricka till

Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay

4 portioner pasta penne med svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram penne
  • 300 g svamp som champinjoner, skogschampinjoner, portabello, karl-johan, kantareller eller shiitake
  • 1 halv purjolök
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 tsk ljus japansk soja
  • 2 msk vinäger eller citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller basilika eller blanda
  • 1 dl riven parmesanost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan och börja koka den.
  2. Sätt på en stor kastrull till pastasåsen.
  3. Skiva svamp, hacka lök och vitlök.
  4. Fräs svamp och lök i såskastrullen i olivoljan i någon minut. Rör runt.
  5. Tillsätt mjöl och rör runt.
  6. Tillsätt mjölk och rör runt. Tillsätt grädden. Koka några minuter. Rör då och då.
  7. Hacka persilja eller basilikan. Tillsätt till såsen.
  8. Smaka av pastasåsen med salt, soja, svartpeppar och citronsaft.
  9. När pastan har kokt klart och är al dente (har tuggmotstånd men är kokt) så blanda ner pastan i såsen (eller såsen i pastakastrullen). Eller servera pasta och sås var för sig.
  10. Riv parmesan och servera till pastan.
E-mail
Medel: 4.2 (70 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer