Pasta penne med svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Pasta penne med svamp, grädde och lök. En vegetarisk pasta som är mycket god till fest som vardags.

Serveringsförslag

  • Gott med riven parmesan eller grana padano på vid servering.
  • Kan även garneras med strimlad gräslök, salladslök eller hackad bladpersilja.
  • Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt spenatsallad passar till.

Val av svamp

  • Godast blir det med färsk svamp som champinjon, skogschampinjoner, portabello, karljohan, kantareller eller shiitake. Du kan ta en sort eller blanda de du vill.
  • Det finns fryst blandad tärnad blandad svamp som går snabbt att fräsa till denna pasta.

Varianter

  • Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle, papardelle, fettuccine eller pastaskruvar. Eller färsk tagliatelle - gör då såsen först.
  • Överkurs är att laga egen pasta tagliatelle.
  • Istället för purjolök kan du ta några knipplökar eller salladslökar. Eller ramslök.

Att dricka till

Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay eller ett ljust rött som Pinot Noir.

4 portioner pasta penne med svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta penne
  • 300 gram svamp som champinjoner, skogschampinjoner, portabello, karljohan, kantareller eller shiitake
  • 1 halv purjolök
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller basilika eller blanda
  • 1 dl riven parmesanost (valfritt)
  • 1 dl av kokvattnet från pastan

Tillagning

  1. Skiva svamp, hacka lök och vitlök.
  2. Fräs svamp, lök samt vitlök i olivolja i några minuter utan att få färg. Rör runt.
  3. Tillsätt mjöl och rör runt.
  4. Tillsätt mjölk och rör runt. Tillsätt grädde, vitt vin och buljongtärning. Koka några minuter. Rör då och då.
  5. Hacka persilja eller basilikan. Tillsätt till såsen.
  6. Smaka av pastasåsen med salt, soja och svartpeppar. Låt småkoka medan du kokar pastan.
  7. Sätt på vatten till pastan och börja koka den.
  8. Riv parmesanost.
  9. När pastan har kokt klart ca 11 minuter så häll av den. Spara ev. 1 dl av kokvattnet. Blanda ner pastan i såsen eller tvärtom. Tillsätt ev. 1 dl av kokvattnet från pastan om du blandar pasta med såsen till önskad tjocklek. Eller servera pasta och sås var för sig.
  10. Servera med parmesan.
E-mail
Medel: 3.9 (200 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-05