Pasta med tonfisk, tomat och kapris

Introduktion och förberedelse

Pasta med tonfisk, tomat och kapris är en lätt pastarätt att laga till vardags som helg.

Tonfisksåsen får mustig smak av krossade tomater, vitlök, lök, salt kapris och frisk citron.

Du kan ta valfri pasta - jag tog spagetti - men även tagliatelle, fettucine, penne med flera passar.

Välj en MSC-märkt tonfisk. Du kan ta tonfisk i olja eller i vatten för en lite smalare variant.

Lättlagat till flera

Pastan är lätt att dubblera och laga till många. Då kan du ta vitlök på tub, fryst färdig hackad lök och persilja så blir det ännu enklare att laga såsen. Förbered gärna såsen i god tid innan så kan den stå och puttra. Håll koll på såsen och späd med lite vatten så den ej kokar torrt.

Varianter

  • Tillsätt några msk crème fraiche för en krämigare sås.
  • Strö över riven parmesan vid servering.
  • Ta vitlök på tub, fryst hackad gul lök och persilja så blir det ännu enklare att laga såsen.
  • Ta i en dl vitt vin och koka ner med löken efter du stekt den istället för citronsaft.
  • Överkurs är att laga med skållade färska tomater istället för krossade tomater på burk.

Serveringsförslag

Att dricka till

Vill du ha vin till tonfiskpastan så skulle jag servera ett vitt friskt vin från franska Loire-dalen som Saumur eller ett Vinho Verde från Portugal.

Tonfiskpasta med tomat och kapris på tallrik
En lättlagad pasta med tonfisk på burk du kokar ihop med tomat, vitlök, lök och ger sälta från kapris och lite twist från citron samt garnerar med hackad persilja, nymalen svartpeppar och lite flingsalt.

4 portioner pasta med tonfisk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350-400 gram pasta som spagetti eller valfri sort
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater, ca 400 gram
  • 1 burk tonfisk i olja eller vatten, ca 185 gram
  • 2 msk kapris
  • 2 msk citronsaft
  • 4 msk hackad färsk eller fryst persilja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan i en kastrull. Räkna 2-3 liter och ca 1-2 tsk salt.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken.
  3. Stek schalottenlöken i olivolja i en panna med höga kanter på medelvärme utan att ta färg några minuter.
  4. Skala och pressa i vitlöken. Stek 30 sekunder till utan att ta färg.
  5. Tillsätt krossade tomater och tonfisk samt låt småputtra på låg värme.
  6. Börja koka pastan enligt paket. För spagetti ca 8 minuter.
  7. Rör i kapris, svartpeppar och citronsaft i såsen. Ta eventuellt några msk av kokvattnet från pasta att späda såsen med om den kokat torrt.
  8. Hacka persilja.
  9. Blanda pastan med tonfisk- och tomatsåsen samt blanda i persilja - spara någon msk att strö över vid servering.
  10. Servera pastan direkt ur kastrullen eller lägg upp på tallrik. Garnera och strö över lite flingsalt samt eventuellt lite mer nymalen svartpeppar och hackad persilja. Man kan också ha mer kapris vid sidan i en skål för de som önskar. Vidare några klyftor citron, flingsalt och pepparkvarn för de som önskar krydda mer.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: