Pasta med tonfisk, tomat och kapris
Pasta med tonfisk, tomat och kapris är en lätt pastarätt att laga till vardags som helg.
Tonfisksåsen får mustig smak av krossade tomater, vitlök, lök, salt kapris och frisk citron.
Du kan ta valfri pasta - jag tog spagetti - men även tagliatelle, fettucine, penne med flera passar.
Välj en MSC-märkt tonfisk. Du kan ta tonfisk i olja eller i vatten för en lite smalare variant.
Tillagning
- Koka upp vatten till pastan i en kastrull. Räkna 2-3 liter och ca 1-2 tsk salt.
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Stek schalottenlöken i olivolja i en panna med höga kanter på medelvärme utan att ta färg några minuter.
- Skala och pressa i vitlöken. Stek 30 sekunder till utan att ta färg.
- Tillsätt krossade tomater och tonfisk samt låt småputtra på låg värme.
- Börja koka pastan enligt paket. För spagetti ca 8 minuter.
- Rör i kapris, svartpeppar och citronsaft i såsen. Ta eventuellt några msk av kokvattnet från pasta att späda såsen med om den kokat torrt.
- Hacka persilja.
- Blanda pastan med tonfisk- och tomatsåsen samt blanda i persilja - spara någon msk att strö över vid servering.
- Servera pastan direkt ur kastrullen eller lägg upp på tallrik. Garnera och strö över lite flingsalt samt eventuellt lite mer nymalen svartpeppar och hackad persilja. Man kan också ha mer kapris vid sidan i en skål för de som önskar. Vidare några klyftor citron, flingsalt och pepparkvarn för de som önskar krydda mer.
Lättlagat till flera
Pastan är lätt att dubblera och laga till många. Då kan du ta vitlök på tub, fryst färdig hackad lök och persilja så blir det ännu enklare att laga såsen. Förbered gärna såsen i god tid innan så kan den stå och puttra. Håll koll på såsen och späd med lite vatten så den ej kokar torrt.
Varianter
- Tillsätt några msk crème fraiche för en krämigare sås.
- Strö över riven parmesan vid servering.
- Ta vitlök på tub, fryst hackad gul lök och persilja så blir det ännu enklare att laga såsen.
- Ta i en dl vitt vin och koka ner med löken efter du stekt den istället för citronsaft.
- Överkurs är att laga med skållade färska tomater istället för krossade tomater på burk.
Serveringsförslag
- Gott med en frisk grönsallad och tomatsallad.
- Som bröd passar bake-off baguette eller hembakt baguette - gott att skopa upp såsen med på slutet. Eller lyxa till med vitlöksbröd till.
Att dricka till
Vill du ha vin till tonfiskpastan så skulle jag servera ett vitt friskt vin från franska Loire-dalen som Saumur eller ett Vinho Verde från Portugal.
Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal