Pasta med tomatsås och aubergine
Pasta med tomatsås och aubergine - här med spagetti och parmesanost.
En pastasås som får koka länge och får en fyllig smak från aubergine, tomater, vitlök, olivolja, lök, oregano och lite chili.
Såsen blir ännu godare om den får stå något dygn - så laga den gärna dagen innan.
Såsen passar till alla slags pasta som penne, skruvar, tagliatelle, fettucine eller gnocchi.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Lägg i en kastrull med tjock botten.
- Skölj och tärna aubergine. Lägg med löken.
- Tillsätt olivolja och fräs runt aubergine, lök och vitlök någon minut utan att de tar färg.
- Tillsätt socker, salt, rosmarin, svartpeppar, chiliflakes, oregano samt basilika och fräs en minut till under omrörning.
- Tillsätt krossade tomater och vatten. Rör om och låt puttra under lock ti 1,5 timmar. Rör då och då. Tillsätt ev. lite mer vatten så såsen ej kokar torrt.
- När såsen kokat några timmar kan du mosa sönder auberginen och smaka av med eventuellt mer salt, peppar, chili och socker.
- Servering: Koka upp vatten till pasta.
- Koka pastan enligt paket vilket brukar vara 8-11 minuter beroende på sort.
- Riv parmesanost till serveringen.
- Blanda den kokta pastan med tomat- och auberginesåsen i en stor kastrull eller skål.
- Servera med riven parmesan om du vill. Lite flingsalt och svartpeppar kan man också ha till.
Angående parmesan och vegetariskt
Parmesan ystas med löpe så den får du utesluta eller byta mot en vegan parmesan som Violife för en helt vegetarisk och vegan pasta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal