Pasta med tomatsås och aubergine

Introduktion och förberedelse

Pasta med tomatsås och aubergine - här med spagetti och parmesanost. En pastasås som får koka länge så att auberginen kokar sönder och såsen får en fyllig smak från tomater, vitlök, olivolja, lök, oregano och lite chili.

Utesluter du parmesanosten så blir pastan helt vegetarisk och vegan. Såsen passar till alla slags pasta som penne, skruvar och tagliatelle.

Såsen blir ännu godare om den får stå något dygn - så laga den gärna dagen innan.

4 portioner pasta med tomatsås och aubergine

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 700 gram aubergine
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 krm rosmarin
  • 3 krm salt
  • 3 krm torkade chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika eller 5 färska strimlade blad basilika
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • Till servering: 400 gram pasta av valfri sort
  • 0,5 dl riven parmesanost (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Lägg i en kastrull med tjock botten.
  2. Skölj och tärna aubergine. Lägg med löken.
  3. Tillsätt olivolja och fräs runt aubergine, lök och vitlök någon minut utan att de tar färg.
  4. Tillsätt socker, salt, rosmarin, svartpeppar, chiliflakes, oregano samt basilika och fräs en minut till under omrörning.
  5. Tillsätt krossade tomater och vatten. Rör om och låt puttra under lock ti 1,5 timmar. Rör då och då. Tillsätt ev. lite mer vatten så såsen ej kokar torrt.
  6. När såsen kokat några timmar kan du mosa sönder auberginen och smaka av med eventuellt mer salt, peppar, chili och socker.
  7. Servering: Koka upp vatten till pasta.
  8. Koka pastan enligt paket vilket brukar vara 8-11 minuter beroende på sort.
  9. Riv parmesanost till serveringen.
  10. Blanda den kokta pastan med tomat- och auberginesåsen i en stor kastrull eller skål.
  11. Servera med riven parmesan om du vill. Lite flingsalt och svartpeppar kan man också ha till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.