Krämig auberginepasta

Introduktion och förberedelse

En krämig auberginepasta med sås av rostade auberginer och vitlök som mixas till en pastasås tillsammans med olivolja, persilja, citronsaft och sedan blandas med lite crème fraiche.

En såsig och god auberginepasta helt enkelt.

Vegan variant

Lagar du veganskt så välj Oatly fraiche (créme fraiche på havre) samt en pasta utan ägg.

Serveringsförslag

Gott att servera till auberginepastan är nybakt baguette (bake-off eller köpt funkar med), grönsallad, tomatsallad eller ruccola med cocktailtomater och senapsdressing.

Med eller utan riven ost

Äter du riven parmesan (ej veganskt eller vegetariskt) så kan man servera det till pastan. Eller riva över en vegan ost som violife prosociano.

Att dricka till

Vill du ha vin till pastan så passar ett lätt rött vin förslagsvis från Valpolicella eller en finare kryddig men lätt elegant Pinot Noir från Nya Zeeland.

Pasta spagetti med pastasås med rostad aubergine eller äggplanta
Bjud på en pasta - ovan spagetti - och blanda med en krämig pastasås med rostad aubergine eller äggplanta.

4 portioner auberginepasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti eller valfri pasta som tagliatelle, castellane, penne, gnocchi, skruvar eller fjärilar
  • 2 aubergine eller äggplantor
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 0,5 kruka färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna. Skölj dem och dela dem i halvor på längden.
  3. Lägg dem i en ugnsform och baka dem mjuka i 40 minuter.
  4. Skala och klyfta vitlök. Lägg med att bakas hela bredvid auberginehalvorna i 15 minuter.
  5. Ta ut och låt allt svalna.
  6. Koka valfri pasta ex. spagetti i 10 minuter.
  7. Hacka persilja och lätt i en skål.
  8. Tillsätt citronsaft, olivolja, salt, peppar samt vitlöken.
  9. Gröp ur auberginefruktköttet med en sked. Släng skalet. Grovhacka auberginefruktköttet och lägg i skålen.
  10. Mixa till en röra med en stavmixer. Det går också att hacka auberginen fint för hand och röra ihop.
  11. Blanda aubergineröran med créme fraiche samt smaka av med salt och peppar och ev. citronsaft och en nypa socker.
  12. Grovhacka basilikan och blanda i den. Spara ev. lite till garnering.
  13. Rör ihop pasta och auberginröra samt servera.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 523 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.