Krämig auberginepasta
En krämig auberginepasta med sås av rostade auberginer och vitlök som mixas till en pastasås tillsammans med olivolja, persilja, citronsaft och sedan blandas med lite crème fraiche.
En såsig och god auberginepasta helt enkelt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär bort blomfästet på auberginerna. Skölj dem och dela dem i halvor på längden.
- Lägg dem i en ugnsform och baka dem mjuka i 40 minuter.
- Skala och klyfta vitlök. Lägg med att bakas hela bredvid auberginehalvorna i 15 minuter.
- Ta ut och låt allt svalna.
- Koka valfri pasta ex. spagetti i 10 minuter.
- Hacka persilja och lätt i en skål.
- Tillsätt citronsaft, olivolja, salt, peppar samt vitlöken.
- Gröp ur auberginefruktköttet med en sked. Släng skalet. Grovhacka auberginefruktköttet och lägg i skålen.
- Mixa till en röra med en stavmixer. Det går också att hacka auberginen fint för hand och röra ihop.
- Blanda aubergineröran med créme fraiche samt smaka av med salt och peppar och ev. citronsaft och en nypa socker.
- Grovhacka basilikan och blanda i den. Spara ev. lite till garnering.
- Rör ihop pasta och auberginröra samt servera.
Vegan variant
Lagar du veganskt så välj Oatly fraiche (créme fraiche på havre) samt en pasta utan ägg.
Serveringsförslag
Gott att servera till auberginepastan är nybakt baguette (bake-off eller köpt funkar med), grönsallad, tomatsallad eller ruccola med cocktailtomater och senapsdressing.
Med eller utan riven ost
Äter du riven parmesan (ej veganskt eller vegetariskt) så kan man servera det till pastan. Eller riva över en vegan ost som violife prosociano.
Att dricka till
Vill du ha vin till pastan så passar ett lätt rött vin förslagsvis från Valpolicella eller en finare kryddig men lätt elegant Pinot Noir från Nya Zeeland.
Uppskattat näringsvärde per portion: 523 kcal